У представништву Делегације Европске уније у Сарајеву уз присуство шефа Делегације ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ амбасадора Ларс – Гуннер Вигемарка и резидентне представнице УНДП-а Сезин Синаноглу, начелник општине Соколац Милован Бјелица данас је потписао Споразум о озваничењу сарадње у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD). Данашњим потписивањем споразума 21 јединица локалне самоуправе постала је дио ReLOaD пројекта који финансира Европска унија, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Основни циљ ReLOaD пројекта како је речено на данашњој промоцији јесте пружити подршку изабраним локалним заједницама у успостављању бољих односа између локалних власти и цивилног друштва у транспарентној расподјели буџетских средстава намјењених за организације цивилног друштва. То јесте пројекат ће омогућити да се премости празнина у комуникацији између самих грађана и њихових представника у организацијама цивилног друштва и локалних самоуправа.

Након церемоније потписивања споразума, представницима медија обратио се шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс – Гуннер Вигемарк.

– Као Европска унија свјесни смо важности локалних самоправа, односно реализације политика и приоритета виших нивоа власти управо на нивоу локалних самоуправа, било да је ријеч о политикама који долазе са државног, ентитетског или кантоналног нивоа. Ситуација је данас таква да су руке локалних самоуправа још увијек везане, а грађани за услуге које плаћају кроз порезе и друго, нису у могућности да добију услуге које требају. Тада наступају организације цивилног друштва које надомјештају изостанак тих услуга, што није одрживо и није у складу са начином који се ради у ЕУ. Из тога разлога смо поренули ову иницијативу за локалне самоуправе са начелницима и градоначелницима, како би видјели шта се конкретно може урадити у погледу равномјерне расподјеле средстава на локалном нивоу, истакао је Вигемарк.

Присутним медијима обратила се и резидентна представница УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу.

– Директну корист од ReLOaD пројекта имаће 38.000 особа . Око четрдесет милиона конвертибилних марака на годишњем нивоу се расподјељује за потребе локалног нивоа, а педесет посто тог износа долази од грађана и управо зато је веома важно да организације цивилног друштва заједно са властима на локалном нивоу раде на један транспарентан и одговоран начин како би овај ниво добио довољна средства да транспарентно и одговорно пружа потребне услуге својим грађанима што је и основни циљ овог програма, истакла је Синаноглу.

Како је већ раније најављивано шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс – Гуннер Вигемарк ускоро ће посјетити општину Соколац, што је и сам потврдио након данашње церемоније потписивања Споразума.

– У склопу наших промотивних активности које спроводимо у цијелој Републици Српској, већ почетком наредне године може се очекивати посјета општини Соколац. Упознат сам да се у овој локалној заједници ради на јако много ствари и питања – социјалних, економских и др.. Општина Соколац, као и остале јединице локалне самоуправе играју веома значајну улогу у овом програму, а ми као Европска унија смо ту да укажемо и ставимо што снажнији нагласак на локалне нивое, јер општине су те које пружају грађанима услуге које су им најпотребније, рекао је Њ.Е. Ларс – Гуннер Вигемарк.

Цјелокупна вриједност ReLOaD пројекта је 10 милиона евра, док је буџет за БиХ 4 милиона. Поред БиХ Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану проводи се и у Албанији, Македонији, Црној Гори, Косову и Србији. Међу осталим општинама које су ушле у програм су : Бања Лука, Бијељина, Братунац, Брод, Центар Сарајево, Градачац, Јабланица, Какањ, Маглај, Модрича, Пале, Рудо, Стари Град Сарајево, Тешањ, Теслић, Травник, Требиње, Тузла, Витез и Вогошћа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име