Фото: Соколац-срце Романије

Нацртом буџета Града Источно Сарајево за 2018. годину планирано је да буде обезбијеђено 50.000 КМ за одржавање Војничког спомен-гробља `Мали Зејтинлик` на Сокоцу, једног од најважнијих спомен – обиљежја из одбрамбено-отаџбинског рата, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је додао да је планирано и издвајање 20.000 КМ за инвестиције јер је, како је нагласио, потребно реализовати неке пројекте да би тај простор био комплетиран.

“Град планира да издвоји и 30.000 КМ за наставак изградње спомен-обиљежја на Вељинама, за шта ће и општина Источна Илиџа издвојити одређена средства”, рекао је Вуковић новинарима у паузи данашње сједнице Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, средства су планирана и за израду пројектне документације за Музеј одбрамбено-отаџбинског рата 1992 – 1995. године који ће, највјероватније бити изграђен на Палама, родном мјесту Републике Српске.

“Након дугих анализа у граду Источно Сарајево и са Борачком организацијом дошли смо до закључка да се мора приступити изради пројектне документације да би знали шта желимо и колико би новца то захтијевало”, рекао је Вуковић.

Он каже да је за ту намјену планирано 10.000 КМ и те да ће са првим прољећним данима бити расписан конкурс за избор фирме која може да уради квалитетан пројекат за музеј на Палама.

Вуковић је нагласио и да град Источно Сарајево води бригу о борачкој популацији, те да се с правом може оцијенити да је добар, поштен и задовољавајући однос органа Борачке организације и руководства града.

Он је навео да градске власти редовно издвајају средства за допунска права бораца која ће, као и ове, у наредној години износити 150.000 КМ.

“Планирана средства и исплате борцима којима је то најпотребније врше се у складу са процјенама комисија општинских борачких организација и све што је планирано Град и реализује”, навео је Вуковић.