У просторијама Високе школе за услужни бизнис у Сокоцу, Установа за културу „Перо Косорић“ у сарадњи са Народном библиотеком Соколац, вечерас је организовала традиционално духовно вече посвећено српском просветитељу Светом Сави. Свечану академију увеличали су бројни књижевници из Сокоца, сусједних општина, Републике Српске и шире.

Пригодан програм пратили су бројни грађани Сокоца, те представници јавног и културног живота локалне заједнице.

Стихове посвећене Светом Сави, Косову и православној вјери, говорили су локални пјесници Миланко Боровчанин – Ромсок, Свјетлана Ђурђић, Момир Јоловић, Марко Николић и Ристо Амовић, те гости Јасмина Јанковић из Београда, Аћим Тодоровић из Власенице, Милутин Савчић из Хан Пијеска, Здравка Бабић из Билеће, Саша Николић и Недељко Жугић из Пала.

Милутин Савчић је редован гост на књижевним манифестацијама у Сокоцу, а овај пут представио се пјесмама „Косово је света српска земља“ и Пјесма Хиландару“.

– Не морамо подсјећати неизоставну везу Светог Саве и Хиландара, а са Косова потиче сва српска духовност, зато сам одлучио да рецитујем ове стихове. Овакве манифестације су чувари српског националног бића – поручио је Савчић.

Аћим Тодоровић, члан Удружења књижевника Републике Српске и Србије из Власенице, рекао је да је Свети Сава највећи просветитељ српског рода, који је позвао наш народ на слогу и саборовања, каква су ова на Романији.

– Свети Сава је донио мир и топлину у срца српског народа прије много вијекова. Унио је у људска срца Христа и захваљујући њему, ми смо данас с поносом христољубиви. Нека му је вјечна слава за све што је урадио за свој народ – истакао је Тодоровић.

Први пут у Сокоцу гост је била Здравка Бабић из Билеће. Она је истакла да јој је задовољство било представити се соколачкој публици.

– Драго ми је што сам узела учешће у Светосавској академији, заједно са еминентним књижевницима из свих крајева наше земље. Писала сам завичајну и љубавну поезију, али тренутно сам усмјерена на духовну. У Билећи се такође организује манифестација посвећена Светом Сави и драго ми је што имам прилику да видим да се у Сокоцу на једнако лијеп начин обиљежава овај светитељ – додала је она.

Љубитељима писане ријечи у Сокоцу своје стихове говорила је Јасмина Јанковић из Београда, а посебну пажњу посјетилаца привукла је њена колекција старих честитки из периода од 1898. до 1945. године, које је годинама сакупљала.

– Прослава Светог Саве поново ме је довела на Романију, гдје сам са задовољством рецитовала пјесме „Од Назара до Хиландара“ и „Наше светло“, која позива српски род да остане на својим вијековним огњиштима. Поред пјесама, вечерас сам представила колекцију старих честитки, које су чувари прошлог времена. Пошто су ријетке честитке које сам сачувала из дјетињства, годинама сам на аукцијама куповала исте. Свака од њих носи посебну причу из различитих крајева свијета. Надам се да ћу на некој од наредних манифестација имати прилику да их ближе представим сада већ познатој публици у Сокоцу – казала је Јанковић.

Овом приликом Јасмини Јанковић уручена је повеља за благодарна дјела подарена српском народу, коју је додијелило Удружење и књижевни фонд „Свети Сава“.

Публика је имала прилику да ужива у рецитацијама најмлађих поета, међу којима је ученик Основне школе „Соколац“ Ђорђе Ковачевић, поново одушевио присутне. Стихове у част Светом Сави говориле су и ученице Невена Николић и Ђурђина Гајевић из Пала.

Програм су употпунили соколачки гуслари Његош Пржуљ и Александар Томчић, те Изворна пјевачка група „Завичај“ Соколац.