Представници Удружења „Ваша права БИХ“ које се бави пружањем бесплатне правне помоћи за угрожену популацију становништва у Босни и Херцеговини, прије свега повратничке популације, расељених лица, избјеглица, угрожених мањина и жрртава дискриминације посјетили су данас општину Соколац и том приликом разговарали са замјеником начелника Жарком Косорићем и начелником општинског Одјељења за привреду и финансије Митром Пржуљем.

На састанку се разговарало о статусу повратничке популације и проблемима расељених особа на подручју општине Соколац.

Гости су информисани о релизацији Програма распустања колективних центара, у склопу кога ће почетком грађевинске сезоне почети радови на двије стамбене зграде, чијом изградњом ће бити рјешен дугогодишњи проблем избјеглих и расељених лица која живе у колективном центру „Подроманија“. Такође, упознати су и са активностима општинске управе када је ријеч о инфраструктурним пројектима на подручјима у којима живи повратничка структура становништва.

Према ријечима Нермина Хањалића правника Удружења „Ваша права БиХ“, обиласком терена на подручју општине Соколац и у разговору са повратничким становништвом, добили су сазнања да је општинска управа на челу са начелником Милованом Бјелицом увијек на располагању овој популацији, као и да је увијек пружена адекватна помоћ када је за то указана потреба.

– Општина Соколац, према ономе што говоре подаци са терена, је општина која води рачуна о свим структурама становништва, нарочито према људима који су се вратили на своја пријератна огњишта, тако да су наши утисци веома позитивни. Радује нас чињеница, што смо и видјели на терену, да су људи задовољни сарадњом са начелником и општинском управом. Шта друго рећи осим да тако треба и да се настави, рекао је Хањалић.

Представници Удружења „Ваша права БИХ“ информисани су и о недавном немилом догађају у селу Педише на подручју општине Соколац, када је домаћинству Исмета Вражалића подметнут пожар. Обзиром да се ради о повранику, упућени су у цјелокупну ситуацију везану за овај инцидент, који како је и сам Вражалић рекао нема везе са његовим статусом повратника.