Сједница Скупштине општине Соколац: Неопходно ријешити проблем вишка радника (ВИДЕО)

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојена је Одлука о извршењу буџета општине Соколац за период 01.01.2017. – 31.12.2017. године. Укупна буџетска средства остварена у прошлој години износе 10.728.663 КМ. У односу на ребаланс буџета средства су мања за три одсто. Укупна распоређена буџетска средства за исти период износе 11.302.161. КМ, а у поређењу са ребалансом буџета извршена су са 102 одсто.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице дефицит износи око 600.000 КМ.

– Ми смо имали акумулирани дефицит 2008. године, који се преноси из године у годину. То су заправо највећи проблеми који оптерећују буџет општине и требаће нам још времена како би их умањили и у потпуности ријешили – додао је он.

Одборник ДНС-а Љубмир Ерић није подржао финансијски извјештај због оствареног дефицита у претходном периоду.

– То нису мала средства, а понављају се из године у годину. Такав извјештај нисам могао да подржим и не знам из којих средстава ће се намирити нагомилани дугови – рекао је Ерић.

– Књижили смо 2.900.000 КМ ненаплаћених редовних прихода спорних потраживања, а у другом извјештају од Пореске управе имамо 2.200.000 нанплаћених прихода у корист општине Соколац. Да смо та средства наплатили, финансијски извјештај би био позитиван. На нама је да сагледамо које су могућности наплате поменутих средстава. Ако предузећа и установе не измирују своје обавезе и доприносе редовно, то се аутоматски одржава на буџет општине – појашњава начелник Милован Бјелица.

Опозиција такође није подржала финансијски извјештај за прошлу годину.

– Гласали смо против из разлога што су намјенска средства трошена у неке друге сврхе. Дефицит не можемо да подржимо, а вјерујемо да једним дијелом на овакав финансијски извјештај утиче и вишак радника у општини Соколац – казао је Јован Голијан, одборник СНСД-а.

Начелник Бјелица је додао да ће се на основу Закона о локалној самоуправи у наредном периоду радити на рјешавању вишка запослених, али да се мора водити рачуна да нико од радника не буде оштећен.

– Дијелим мишљење да је неопходно ријешити проблем вишка радника и свести број запослених на четрдесетак. Морамо отворити ширу расправу о овој теми, како са републичким установама које дјелују на овим просторима, тако и са руководством Града Источно Сарајево. У плану је да оснујемо локалну агенцију за развој, гдје ће одређен број радника моћи да се запосли – додао је Бјелица.

На сједници је усвојен и Извјештај о раду начелника општине Соколац и Извјештај општинске управе за 2017. годину.

– Одређен број одборника није подржао ове извјештаје, међутим нису имали ни конкретних примједби на рад, тако да сам веома задовољан – наводи начелник општине Соколац.

Данас је једногласно усвојен Извјештај о раду и информација о успјеху ученика на крају првог полугодишта ове школске године у СШЦ „Василије Острошки“ Соколац.

Одборник СНСД-а у СО Соколац Горан Булајић сматра да је просјечна оцјена ученика у овој школи веома ниска.

– Просјечна оцјена гимназијалаца је 3,39, шумарских техничара 1,85 и тако даље. Према извјештају видимо да је и велики број ученика који су на крају остварили недовољан успјех. Мислим ће сви образовани људи ову статистику оцјенити као лошу – навео је он.

Директор СШЦ „Василије Острошки“ Мирослав Максимовић вјерује да коријен проблема није у запосленима, те да је просјек значајно побољшан у односу на прошлу годину.

– Ови подаци говоре да инсистирамо на реалном оцјењивању, дакле према знању и заслугама ученика. Прошле године, просјечна оцјена на смјеру гимназија била је 3,1, док је на смјеру шумарски техничар износила 1,67. Истина је да ученици у нашој школи имају и велики број изостанака, међутим ако је по једном ученику број оправданих часова тридесет пет, то није страшно, а свједоци смо великог броја грипа у протеклим мјесецима. Да би се комплетна слика поправила, апелујем на родитеље да се више укључе у рад ученика, да заједнички дјелујемо. Искористићу ову прилику да позовем представнике локалне заједнице да помогну у рјешавању проблема дотрајалог котла и топлотног система, који нам отежава рад у школи – истакао је Максимовић.

Одборници су данас усвојили Извјештај о раду за 2017. годину и Програм рада за 2018. годину јавних предузећа и установа са подручја општине Соколац.