Фото: Соколац-срце Романије

На црној листи “Шума РС” тренутно се налази 585 фирми које овом јавном предузећу дугују око 18 милиона марака, а та потраживања највјероватније ће бити отписана, јер је шанса за њихову наплату равна нули.

Директор “Шума РС” Ристо Марић је рекао да се број непоузданих пословних партера овог предузећа искристалисао и да се он не мијења у посљедње вријеме.

– Од 2004. године до данас смо имали можда нова три-четири предузећа са којима смо прекинули пословну сарадњу и смјестили их на црну листу. Против тих предузећа покренута је наплата путем судова – казао је Марић.

Нагласио је да се на црној листи углавном налазе бивша државна предузећа, која су се бавила дрвопрерадом и закључно са 2005. годином остала дужна око 25 милиона марака.

– Тај износ од 2005. до краја 2013. године је достигао 31,64 милиона марака. Тај дуг смо сада свели на око 18 милиона и вјероватно ћемо га морати отписати, јер је ријеч о потраживању од пропалих предузећа од којих тешко можемо очекивати да било шта наплатимо. Нека од њих су ташна-машна фирме. Ми сада не можемо ништа урадити и промијенити ситуацију – казао је Марић и подсјетио да је посљедњих година немогуће гомилати дуг, јер нема испоруке сировине без плаћања.

“Шуме РС” су и раније биле принуђене да отпишу милионски дуг предузећа због застаре и немогућности наплате. Поред црне листе “Шуме РС” објављују и списак непоузданих извођача шумских радова.

На тој листи налази се девет предузећа са којима су “Шуме” раскинуле пословну сарадњу.

“Шуме РС” оствариле су лани добит од око пет милиона марака, а три огранка су 2017. годину завршила у минусу. Ријеч је о шумским газдинствима “Панос” из Вишеграда и “Бирач” из Власенице, која су имала губитак од 188.000, односно 23.074 марке. Центар сјеменско-расадничке производње имао је минус од 155.238 КМ.

Марић је рекао да је урађен и ревизорски извјештај о пословању овог предузећа и да су ревизори “Шумама РС” дали мишљење с резервом.

– Акценат је стављен на залихе и одређену количину средстава за које шумска газдинства нису обрачунала камате. Имали су примједбе и на поједине шумске путеве – казао је Марић.

Отказа неће бити

Систематизација радних мјеста у “Шумама РС” је при крају, а Ристо Марић наводи да неће бити отпуштања.

– У “Шумама РС” је било доста непланског примања радника. Сви запослени имаће свој статус и нико неће добити отказ на основу нове систематизације радних мјеста – казао је Марић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име