Одржана дебата „Локална заједница прЕУзима иницијативу“ (ВИДЕО)

0

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс – Гунар Вигемарк, посјетио је данас општину Соколац гдје је одржана дебата под називом „Локална заједница прЕУзима иницијативу “.

Он је казао да му је велико задовољство што присуствује дебати у Сокоцу која је дио великог пројекта, а има за циљ приближавање Европске уније локалним заједницама и свим сегментима друштва.

– Локална заједница има велики значај за напредак комплетног друштва, јер без ње нема развоја ЕУ. На путу европских интеграција мале средине не смију бити маргинализоване. Дебати су присуствовали стручњаци из различитих области из земаља окружења – Србије, Хрватске и Црне Горе. Они су данас пружили савјете везане за овај, јако битан процес. Мислим да сви заједно треба да радимо на заједничким прекограничним пројектима. Земље региона су на путу придруживања ЕУ и БиХ не смије заостајати за њима, нагласио је Вигемарк.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што се Соколац нашао међу 15 локалних заједница у БиХ у којима ће се разговарати о важности локалне перспективе у процесу придруживања ЕУ.

– Ми смо до сада имали велики број пројеката које смо реализовали у сарадњи са институцијама ЕУ. Имамо одличну сарадњу са невладиним организацијама, што већ даје своје резултате. Желимо да понудимо рјешења и настојаћемо да наша локална заједница и даље буде учесник пројеката ЕУ, како би унаприједили живот локалног становништва и шире регије, истакао је Бјелица.

Дебати је присуствовао и амбасадор Француске у БиХ Гијом Русон, који је изразио задовољство што је отворен дијалог на различите теме, како би се олакшао пут локалних заједница ка институцијама ЕУ.

– Трудили смо се да приближимо рад европских институција обичним грађанима, представницима локалних власти, невладином сектору, представницима образовних институција и свима онима који би могли да искористе бенефите које пружају организације и институције ЕУ на путу интегације и придруживања. Представили смо пројекте које заговарамо , а који могу бити од велике користи, казао је Русон.

Љиљана Белада, координаторка Европске мреже предузетништва, у Дирекцији за развој малих и средњих предузећа Црне Горе, пренијела је искуства из своје земље.

– Црна Гора је већ шест година у процесу преговора за улазак у чланство европских земаља. На том путу стекли смо позитивна искуства, која настојимо да подијелимо са земљама у региону како би сви лакше искористили предности регионалне интеграције. Овај процес треба искористити за унапређење капацитета, како националних тако и привредних , рекла је Белада.

Циљ дебате је да се отвореним дијалогом скрене пажња на важност локалних заједница у процесу европских интеграција, те да се препознају нове могућности за унапређење социо-економског и одрживог развоја на локалном нивоу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име