Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју у Сокоцу, у марту мјесецу је опремљен са цјелокупном механизацијом за сјетву и процес производње.

Проф. др Ново Пржуљ, академик Академије науке и умјетности Републике Српске и директор Пољопривредног института Републике Српске проф. др Војислав Тркуља, посјетили су данас начелника општине Соколац Милована Бјелицу, како би разговарали о наредним плановима везаним за развој Центра.

Академик Пржуљ је рекао како је проблематика развоја руралних средина заступљена свугдје у свијету, те је нагласио да је неопходно слиједити оно што је планирано у Стратегији плана развоја пољопривреде и руралних подручја.

– Био сам присутан када је Центар основан 1982. године. Од тада до данас много се тога промијенило. На усјеве утичу како климатске промјене, тако и други фактори. Неопходно је послушати савјете струке, како би се повећао узгој појединих сорти. Задатак Центра је да одабере и понуди произвођачима културе које ће унаприједити њихову производњу. Познато је да је на нашим просторима уочен недостатак здраве хране у исхрани стоке. Неопходно је узгајати нове биљне врсте од којих би пољопривредници имали вишеструку корист. То је једини начин да наша пољопривредна производња прати европски развој, казао је Пржуљ.

Директор Пољопривредног института Републике Српске проф. др Војислав Тркуља истакао је да се у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС настављају активности у процесу ревитализације Центра за унапређење пољопривреде.

– Припремили смо и засијали значајне обрадиве површине. У наредном периоду у плану је да се те површине додатно увећају. Овај пројекат је препознат као веома важан од стране Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (УН ФАО) и представника ЕУ, јер је уочен проблем све већег одласка становништва из руралних подручја, који су се традиционално бавили пољопривредном производњом. Да би задржали становнништво ми морамо понудити одређени концепт, те да уз примјену науке и струке обезбиједимо квалитетну производњу, те останак становништва на овим просторима, поручио је Тркуља.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је саговорнике о досадашњим проведеним активностима.

– Данас смо анализирали све досадашње активности када је у питању статус Центра, његов рад, набавка опреме, почетак сјетве, те плановима који су пред нама. Значајно је напоменути да је овај пројекат одлично оцјењен и од стране европских званичника који су протеклих дана посјетили наш град. Од наших сталних партнера очекујемо наставак подршке, како би позитивни ефекти унапређења пољопривреде били видљивији. Тренутно се у Центру обављају активности на заштити усјева, казао је Бјелица.

Активности везане за Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју у Сокоцу одвијају се у координацији општине Соколац, Пољопривредног института РС, Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларије ФАО за БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име