Изградња канализационе мреже укупне дужине 6,1 километар у насељу Подроманија код Сокоца, вриједности више од 630.000 ЕУР (1.228.500 КМ), почеће за 60 дана након што буде завршена тендерска процедура за избор извођача, најављено је из Општине Соколац.

Начелник Одјељења за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ рекао је Срни да је то наставак треће компоненте великог пројекта “Снабдијевање водом и канализација у општини Соколац”.

Он је навео да је припремљена комплетна тендерска документација и да се до краја ове седмице чека и званична сагласност Министарства финансија Републике Српске, које подржава овај пројекат.

– Предмет радова овог дијела треће компоненте пројекта “Снабдијевање водом и канализација” јесте изградња канализационе мреже са 150 прикључака у насељу Подроманија – истакао је Пржуљ.

Он је изразио увјерење да ће прикључака бити и више од тог броја чим почну планирани радови, за 60 дана.

Пржуљ је нагласио да је вриједност овог дијела пројекта 630.000 ЕУР без ПДВ-а и односи се само на насеље Подроманија.

Према његовим ријечима, припремљена је и пројектна документација за изградњу примарног канализационог вода од приградског насеља Брезјак, дужине 2.500 метара, и од насеља Мајдани дужине 1.750 метара, те изградња примарног канализационог вода од заједничког транзитног вода канализације до Бјелосављевића, гдје је планирана изградња система за пречишћавање отпадних вода.

– У насељима Мајдани и Брезјак већ имају секундарну канализациону мрежу са прикључцима, али је треба прикључити на главни колектор, који ће бити изграђен у оквиру треће компоненте – додао је Пржуљ.

Завршетком ових радова биће ријешен проблем канализације и одвода отпадних вода у новим насељима Брезјак и Мајдани и у насељу Подроманија у коме је протеклих двадесетак година значајно повећан број корисника комуналних услуга.

Тендер за избор извођача радова за дио пројекта који се односи на насеља Мајдани и Брезјак требало би да буде расписан до краја године.

Укупна вриједност треће компоненте у оквиру великог пројекта “Снабдијевање водом и канализација општине Соколац” планирана је у износу 1.057.000 ЕУР и биће реализована у пет дијелова.

Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством финансија у Влади Републике Српске и Европском инвестиционом банком, а финансира повољним кредитним и грант средствима.