Изградња дијела вододова у дужини 2.247 метара за соколачко село Казмерићи биће финансирана донацијом Владе Србије од 58.460 КМ, речено је Срни у општинском Одјељењу за привреду и финансије.

Начелник овог одјељења Митар Пржуљ каже да су радови на изради секундарне мреже почели јуче и биће завршени до краја августа уколико временски услови дозволе.

Према његовим ријечима, овај дио система секундарне водоводне мреже реализује се у оквиру друге компоненте великог пројекта “Снабдијевање водом и канализација општине Соколац”, за који је раније изграђен примарни вод укупне дужине 8.000 метара са водовода Биоштица од приградског насеља Брезјак до села Кула, на Гласиначком пољу.

Произвођач млијека из села Казмерићи Миломир Зорановић рекао је Срни да ће подручје Казмерића и неколико заселака први пут у историји добити воду из водовода.

Зорановић, који је као ратни војни инвалид из протеклог рата прије двадесетак година одлучио да остане на свом имању у Казмерићима и бави се производњом млијека, каже да му је посебан проблем представљао недостатак водовода у селу, па је воду довозио трактором са једног од удаљених извора и бунара.

“Зато је изградња водовода за Казмериће спас за моју и друге породице”, каже овај домаћин, који је свако јутро сирово млијеко морао да вози по шест километара до прве откупне станице, јер откупљивач није могао долазити на његово имање дијелом због лошег макадамског пута који води од сусједних Павичића до његове куће.

Извођач радова је соколачко предузеће “Рајак ВоБ”.

“Ријеч је о првом лоту пројекта којим је обухваћена изградња секундарног вода од Манастира Свете Тројице у Озерковићима до села Казмерићи и заселака Мачари и Бјековићи, што изискује пуно посла због конфигурације терена”, рекао је директор овог предузећа Душко Рајак.