Велики број мјештана Равне Романије дошао је на састанак мјесног одбора Равна Романија Општинског одбора Српске демократске странке Соколац, како би искзали своју подршку кандидатима странке и Савеза за побједу на предстојећим изборима. Овом мјесном одбору се због обавеза кандидаткиња на скупу на Плама, обратио само предсједник Општинског одбора СДС-а Соколац и кандидат за Народну скупштину Републике Српске из изборне јединице 8, Милован Бјелица.

Након поздрава и ријечи захвалности присутнима, Бјелица се осврнуо на историјат Српске демократске странке од настанка вишестраначког система до данашњих дана, а посебно на утицај и снагу странке на Романији која, како је рекао, представља њену истинску тврђаву. Потом је говорио о учињеном у протеклом периоду на подручју Сокоца, гдје је као начелник у два мандата покренуо велике и важне ствари за Соколац и овај дио Републике Српске.

“Морам да говорим о стварима које смо урадили, наравно да сте их ви сви свјесни, али када их овако поменем, имате јаснију слику о мом и раду мојих сарадника у протеклом периоду. Мислим да смо урадили доста за Соколац, упркос неразумијевању републичких власти, а често и опструкцији када је у питању опозиција која контролише шумско газдинство “Романија” и Шуме Републике Српске. Бројни су пројекти које смо успјели да изгурамо, да завршимо и да започнемо. Сјетимо се водовода и канализације, лед расвјете, сређивања градских улица, пројекta пречишћавања отпадних вода, те уређења изворишта Биоштице, реконструисаних јавних предузећа која сад успјешно раде и најновијег успјеха, реализације петогодишњег рада на ревитализацији Центра за унапређење пољопривреде на Мајданима. У плану је да уђемо у јавно-приватно партнерство како би побољшали и повећали капацитете када је у питању гријање на подручју наше општине. Будућа енергана би требала бити постављена у близини постојеће котловнице, а њени капацитети би за почетак износили 4 МW топлотне и 1 МW електричне енергије. То је огроман пројекат чија је вриједност по ранијим процјенама преко петнаест милиона конвертибилних марака. Имали смо радни састанак комисије задужене за релизацију овог пројекта и представника фирми „Двокут Про“ из Сарајева и „Политехник“ из Аустрије који су се пријавили на јавни позив за приватног партнера у реализацији овог пројекта. Комисију чине представници Владе РС, општине Соколац као и стручњаци са подручја општине Соколац. Надам се да ћемо то успјешно привести крају, то би била велика ствар за Соколац јер би омогућило проширење топловодне мреже, гдје би се на систем прикључили корисници који до сада нису имали градско гријање” – нагласио је Бјелица.

Важна тема за туризам Сокоца, а посебно Равне Романије је планирана изградња етно села на овом подручју, која је како је речено одложена за времена послије промјена, када буде више рaзумијевања за овај крај Републике Српске и потребе становништва.

Присутне је занимала поправка путева, односно одржавање и чишћење у зимском периоду. Исказана је потреба за промјенама како би се дрвопрерађивачима којих на Равној Романији има значајан број омогућио несметан рад, рад без уцијена и рекетирања.

Поручено је да више не смије да се трпи, да се држава мора вратити народу и да 8. ујутру мора сванути за све.