Ученик Бане Симић техником графике радио је лик Романијке, у који је уткао све тешкоће горштачког живота…

Ученик трећег разреда гимназије Средњошколског центра „Василије Острошки“ са Сокоца Бане Симић добио је другу награду на конкурсу пројекта „Дани словенске писмености“, православног дјечијег часописа „Светосавско звонце“ и Српског одјељења Међународног фонда јединства православних народа из Москве.

Истовремено, његова школска другарица Сара Радијељац добила је похвалу за ликовни рад на Међународном конкурсу „Језик моје мајке“.

Награде су додијељене 15. октобра у Београду.

Професор ликовне културе у соколачком Средњошколском центру Мира Ћивша већ годинама води ликовну секцију и са својим ученицима осваја награде на престижним конкурсима.

Она каже да је посебно радује што је награђен ученик соколачког Средњошколског центра, и то на међународном конкурсу на који је приспјело 2.530 ликовних радова.

„Симић је техником графике радио лик жене, Романијке, у који је уткао све тешкоће горштачког живота у борама које је пренагласио. Хтјели смо једноставно да кажемо да свака бора представљена у цртежу говори о тешком животу наших мајки“, наводи Ћивша.

Према њеним ријечима, ученица ове школе Сара Радијељац добила је похвалу за плакатно рјешење, које је уједно и порука молитве кроз лик жене.

„Слиједећи трагове наших предака, водила нас је жеља да дођемо до Крфа, до Грчке – тамо далеко. Имали смо велики мотив“, истиче професор ликовне културе у соколачком Средњошколском центру.

Она напомиње да су чланови њене ликовне секције за шест мјесеци урадили мозаик „Василије Острошки“ од комадића стакла у боји, вриједно дјело којем су се дивили и свештеници.

Ћивша жали што се овај мозаик, који се налази на видном мјесту у просторијама школе, још није нашао на некој изложби.

Награђени ученик Бане Симић каже да му је жао што због спортске повреде није могао преузети награду 15. октобра у Београду, али се поноси што је жири препознао шта је желио да поручи ликом Романијке.

Ученица Сара Радијељац наглашава да јој је припала посебна част што је њена порука са плакатног рјешења примијећена међу многобројним радовима и што је посебно похваљена.

Чланови ликовне секције Средњошколског центра са Сокоца освојили су, само у прошлој години, шест награда на престижним конкурсима.

У посебном сјећању остале су награде поводом обиљежавања 20 година оснивања Републике Српске, када је ученици ове школе Весни Перишић припала прва награда за колаж – „Знакови симбола Српске“.

Ћивша је била посебно срећна када је у изложбеном простору Банског двора у Бањалуци видјела шест радова њених ученика са Сокоца и подручне школе са Хан Пијеска.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име