Туристима у Републици Српској је на располагању одавно требало да буде етно село „Соколов град“, мјесто које би љепоте Романије „отворило“ свијету. Скупштина општине Соколац прије четири године, дала је сагласност за оснивање предузећа “Соколов град”, у циљу изградње истоименог етно села на Равној Романији.

То предузеће требало је да буде у власништву општине и фирме Емира Кустурице – „Лотика” Мокра Гора. Тадашњи, а и данашњи начелник општине Соколац Милован Бјелица овлаштен је да потпише уговор о оснивању предузећа са Кустурицом, по чијој замисли и у чијој режији би се и градио „Соколовград“. Предузеће још увијек није основано.

Све је остало само на замисли, иако је те 2014. године општина Соколац издвојила 317.471 КМ за обловину која је требало да се припреми за градњу „Соколовогграда“. Чак је механизација из „Андрићграда“ пресељена на Равну Романију, али даље од припремних радова на два хектара, од укупно 50 хектара на којима би требало да никну објекти, није се макло.

Начелник Бјелица је 2014. године казао да је терен машински очишћен, да је изграђен насип и саобраћајнице које ће бити кориштене за приступ механизацији, те да је у току израда докумената пословног уређења и техничке документације будућих објеката.

Први објекат који је требало да буде грађен био би 800 метара квадратних и на улазу у етно село, а у плану је градња још једног таквог објекта. Сви други објекти у етно селу требало је да буду изграђени у динарском стилу површине између 60 и 70 метара квадратних. Планирана је и градња цркве брвнаре и епископског љетниковца.

Бјелица сада каже да ће пројекат градње етно села бити настављен и да је управо прије неколико дана о томе разговарао са Кустурицом.

„Заједничко предузеће никада није основано, то није стало, само је одложено. Сада настављамо причу јер је дошло вријеме да се то покрене. Надам се да ћемо сада имати подршку Влада РС и Србије“, рекао је Бјелица.

Додао је да је пројекат привремено заустављен због неријешених имовинско – правних односа.

„То не треба да буде нека врста класичног етно села попут Дрвенграда, Станишића или Котроманићева, већ треба ићи у правцу изградње објеката у којима ће мјештани продавати своје производе и гдје ће домаћа огранска храна романијског краја бити сервирана гостима, да сви заинтерсовани могу да купе чувени романијски кајмак – скоруп, месо, ракију, мед…Велике су могућности, само је потребно да се заинтересовани, мјештани и сви други привредници укључе и организују. У свему томе имаће пуну подршку општине и мене лично. Самим тим што је у овај пројекат укључен и наш чувени режисер Емир Кустурица огромна је ствар када је у питању промоција „Соколовог града“. Равна Романија би овим била повезана са „Дрвенградом“ и „Андрићградом“, а производи пољопривредника Романије лакше би налазили купце“, сматра Бјелица.