Ватрогасци из Источног Сарајева ће радити у знато бољим условима, јер би до прољећа требало да уселе у нови Ватрогасни дом који је изграђен уз помоћ Града Источно Сарајево, али и Ватрогасног савеза РС и општине Источна Илиџа.

Уз сагласност општина Источно Ново Сарајево и Града Источно Сарајево договорено је да нови ватрогасни објекат буде на територији општине Источна Илиџа.

„Ми смо потписали споразум са општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, гдје се град Источно Сарајево обавезао да ће помоћи изградњу новог ватрогасног дома. Веома сам захвалан Скупштини општине Источна Илиџа и начелнику Маринку Божовићу, јер су донијели одлуку да Граду Источно Сарајево донирају земљиште, на којем је изграђен нови Ватрогасни дом и ослободе нас обавеза плаћања, по питању грађевинске дозволе, ренте и обавеза према плаћању грађевинског земљишта“ рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је додао да се објекат вриједности око 450.000 КМ гради по принципу кључ у руке и да дио тог новца подразумијева и вањско уређење око објекта. Град је надлежан за комплет ватрогасну заштиту на територији Источног Сарајева, односно за шест општина.

„Имамо велику територију покривену шумом и пожари су увијек потенцијална опасност па због тога морамо имати спремне и добро опремљене ватрогасце“ додао је градоначелник Вуковић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево, Његош Вукадин, каже да је изградњом објекта трајно ријешено питање ватрогасног дома за подручје ових општина.

„До сада смо били у неусловном простору, али сад ћемо имати све услове на располагању које треба да има једна ватрогасна јединица која покрива овако велику територију. Ми смо већ дуже вријеме размишљали и планирали да градимо ватрогасни дом. Поднијели смо иницијативу Граду Источно Сарајево и општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и дошло је до договора. Источна Илиџа понудила да реши проблем локације и инфраструктуре за изградњу Дома“ истакао је Вукадин.

Вукадин додаје да ће изградњом Ватрогасног дома на Хреши у општини Источни Стари Град бити формирана једна ватрогасна испостава, а стављањем овог објекта у функцију у потпуности би била покривена територија града Источно Сарајево.

На располагању 50 радника

Територијална ватрогасна јединица броји око 50 радника, а организована је у три одјељења, на Палама, Сокоцу и Источном Новом Сарајеву, плус једна испостава у Трнову. Старјешина Његош Вукадин каже да су током 2018.године имали мање интервенција.

„Прошле године смо имали 250 интервенција, што је знатно мање у односу на претходне, када се тај број кретао од 300 до 400“ истиче Вукадин.