У просторијама мјесне заједнице на Врацама у Источном Новом Сарајеву вечерас је изведен културно-умјетнички програм под називом “Трагом Светосавља”, с циљем подизања свијести грађана о значају очувања културе и традиције овог краја, изјавио је Срни аутор пројекта Дејан Керлета.

Керлета је рекао да програм “Трагом Светосавља”, који је званично почео на Савиндан у Храму Светог Саве у Блажују, представља пројекат децентрализације културе у Источном Сарајеву и подсјећање на духовне и културне вриједности српског народа.

Он је додао да је потребно радити на развоју културе истовремено у свим дијеловима локалне заједнице, и овим пројектом обухваћене су неке од мјесних заједница у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи, као и општина Трново.

“Један од циљева пројекта је децентрализација културе, али и да чујемо у вријеме празника духовне и културне поуке у вези са Светим Савом, шта он значи у књижевности и култури српског народа. Вријеме је да подсјетимо на вриједности за које се Свети Сава залагао, посебно ако узмемо у обзир да је 2019. година значајног јубилеја – 800 година од када се Свети Сава изборио за аутокефалност Српске провославне цркве“, истакао је Керлета.

Портпарол Удружења грађана “Женски интерактивни рурални центар” из Источног Сарајева Сњежана Росуљаш рекла је да ће у оквиру манифестације бити представљен сувенир – ручно рађени приглавак жена са овог подручја уз поруку “Поздрав са Јахорине”.

“Намјеравамо да овај сувенир дистрибуишемо водећим туристичким центрима. Ту је и изложбени књижевни штанд на којем су представљена дјела о Светом Сави Завода за уџбенике и наставна средстава Републике Српске“, истакла је Росуљаш.

Она је напоменула да на манифестацији учествују бројна културно-умјетничка и гусларска друштва овог подручја, а програм укључује духовне и културне поуке, изворне пјесме, рецитале уз пратећи програм.

Програм “Трагом Светосавља” биће настављен и у наредним данима, а сутра од 17.00 часова биће одржан у просторијама Мјесне заједнице у Тилави.

У недјељу, 3. фебруара, од 11.00 часова програм ће бити одржан у Парохијском дому у Војковићима, у понедјељак, 4. фебруара, од 17.30 часова у Основној школи “Јован Дучић” у Касиндолу, у уторак, 5. фебруара, од 18.00 часова у Културном центру у Трнову, те у сриједу, 6. фебруара, од 18.00 часова у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Реализацију пројекта помогле су општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Трново, као и Културни центри ових локлних заједница, Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске и спонзори.