Начелник општине Соколац Милован Бјелица, данас је разговарао са свештенством Цркве Светог пророка Илије у Сокоцу, старјешином храма о. Илијом Чупићем и секретаром Црквене Општине Соколац о. Младеном Видаковићем.

На састанку се разговарало, о инвестицијама које се тренутно граде у организацији Црквене општине Соколац, а уз свесрдну подршку општине и локалног становништва. Ријеч је о више вјерских објеката на подручју ове локалне заједнице, који су започети у протеклој години. Такође, разговарало се и о будућим плановима у смислу рјешавањa заједничких питања које су од важности за цркву и општину. Посебан акценат у данашњем разговору са свештенством, начелник Бјелица је ставио на помоћ Црквене општине Соколац и Духовног центра Романијске Лазарице у организацији наступајућих Међуопштинских омладинских спортских игара.

Старјешина храма Романијске Лазарице протојереј ставрофор Илија Чупић говорио је и о неким проблемима са којим се сусреће Духовни центар.

– Духовни центар задњих осам, девет година никако није мјењао цијене када су упитању услуге за парастосе. Најефтинији смо на подручју општине, били и остали. Цијена једне столице на којој сједе вјерници и у коју је урачунато и одржавање објекта је 1,80 КМ, а 1,20 КМ се плаћа женама које припремају храну, дакле укупна цијена је 3 КМ. Морам да кажем да Духовни центар има најбоље услове за ове врсте услуге и природно је да се то дешава у склопу цркве. Увијек смо на услузи људима, јер сви смо ми црква, једна жива заједница крштених људи. Нажалост постоје злоупотребе од појединих људи који се баве сличним дјелатностима, да се шире дезинформације о високим цијенама у Духовном центру. Ми не желимо да било кога спријечимо да ради или да га оштетимо, само нам је стало да све буде коректно и истинито. Цијена мрсног менија у Парохијском дому је 8,70 КМ, а посни мени не прелази 7,40 КМ, у ове цијене урачуната је и цијена столице и припрема хране и мислим да је то најповољнија цијена у граду. Увијек смо ту да своме народу изађемо у сусрет, и да својим вјерницима помогнемо. Сви смо ми дио ове заједнице, разумијемо стање нашег друштва и могућности сваког човјека и у склопу тог живота гледамо да разумијемо материјално стање и самим тим да кроз овакав цјеновник на један начин дамо помоћ народу, ал исто тако очекујемо да имамо разумјевања за цркву која мора да се финансира и да из тих средстава живи свој живот, истакао је протојереј ставрофор Илија Чупић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да Соколац може бити поносан што су уз добру сарадњу локалне заједнице, Црквене општине Соколац и вјерног народа Романије у претходном периоду започета три нова вјерска објекта. Ријеч је о цркви у Жљебовима, Видрићима и Бјелосављевићима, па се на данашњем састанку говорило и о наставку радова у будућем периоду. Бјелица је додао да ће Духовни центар са својим капацитетима имати велику улогу и у организацији наступајућих МОСИ, као и неких културних манифестација.

– Разговарали смо данас на који начин црква најбоље може да помогне у организацији наступајућих МОСИ, тј. да размотримо све могућности и капацитет које Духовни центара Романијске Лазарице може да пружи. Ово је једна духовна институција у којој се у току године организују многе културне манифестације, и веома смо захвални свештенству храма Романијске Лазарице на разумјевању и подршци, увијек су ту за све што је од општег значаја за наш народ. Уз њихову подршку и овај пут ћемо бити одлични домаћини, истакао је Бјелица.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.