Новоизграђени затвор у Источној Илиџи и даље зјапи празан, јер Савјет министара у техничком мандату не жели да одреди датум за отварање дуго очекиваног објекта.

Страни донатори запријетили су да ће због неодговорности БХ министара затражити поврат 11 милиона евра колико су поклонили БиХ за изградњу највећег објекта те врсте. У Министарству правде признају да се ради о класичној политичкој опструкцији већине министара који сједе у Савјету.

„Поједине колеге министри су се, из њима знаних разлога, успротивили разматрању и усвајању одлука које су кључне за даље кораке ка отварању затвора. Нажалост, они јавно не желе иступити и казати зашто опструишу овај пројект. Уже гледано, одговорност је несумњиво на тим функционерима, али се у најширем смислу, без сваке сумње, ово питање мора посматрати са аспекта закона и онога ко, и по којој процедури, доноси одлуке па у том смислу и питање одговорности„, истакао је Јосип Грубеша, министар правде БиХ.

Затвор се градио 12 година. Пријеко је потребан јер су починиоци најтежих кривичних дјела, који би требало да иду у нови објекат, сада смјештени по ентитетским затворима који су, по свим показатељима, претрпани, посебно у Федерацији. Упућен је захтјев Савјету министара за гашење Јединица за изградњу затвора, али ни до те одлике није дошло, иако је Јединица посао и званично завршила.

„Технички пријем је завршен, извјештај је позитиван и достављен је општини и сви остали документи који су се требали доставити општини, што се са те стране тиче, све је завршено“, истакао је Зоран Башић, директор Јединице за изградњу затвора.

Министартсво правде БиХ казненопоправним заводима у Републици Српској и ФБиХ, годишње дозначи четири милиона марака за трошкове служења казни. Изградња новог затвора, површине 24 хиљаде квадратам коштала је 40 милиона евра. Затвор ће примати 500 до 600 затвореника и у њему ће радити 300 људи, најављено је раније, отприлике у исто вријеме када је речено да ће објекат бити отворен почетком године.

И даље се чека да Савјет министара који је у техничком мандату, отварање затвора стави на дневни ред. Све док се то не деси, БХ грађани плаћаће пенале, јер се велика средства издвајају за одржавање већ завршеног затвора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име