Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да су одбране генерала Ратка Младића и првог предсједника Републике Српске Радована Караџића пред Хашким трибуналом доказале да оно што се догодило на сарајевској пијаци Маркале нису изазвале гранате испаљене са положаја ВРС.

„Оба ова тима одбране јасно и недвосмислено су доказали пред Хашким трибуналом да се на Маркалама није догодило ништа због српске гранате, као што је то Тужилаштво Хашког трибунала представљало“, рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, то је потврдио и свједок који је чуо разговоре између Алије Изетбеговића и Мустафе Церића о плану како да се изврши диверзија у којој ће страдати Бошњаци, како би на крају добили подршку међународне заједнице.

Којић је истакао да су и „Маркале 2“ из августа 1995. године у ствари продукт тог плана којег су бошњачки политичари заједно са војним врхом тада реализовали, а што је била основа за интервенцију међународне заједнице.

„Не треба да нас чуди став Хашког трибунала, јер они и јесу основани да искључиво суде Србима и да кроз лажно приказивање догађаја на Маркалама сакрију своју улогу и договор који су имали са тадашњим бошњачким војним и политичким врхом како би Бошњаци добили подршку међународне заједнице и на крају `Маркалама 2` изазвали интервенцију НАТО-а“, каже Којић.

Он је подсјетио да су и свједоци УН пред Хашким трибуналом рекли да се не може са сигурношћу утврдити са које стране је дошла граната на пијацу Маркале, али то очито за Хашки суд није било довољно.

„Тамо је било жртава и све жртве треба да се поштују, али овдје треба да се зна истина, а ту истину су недвосмислено доказале одбране пред Хашким трибуналом“, закључио је Којић.

На сарајевској пијаци Маркале 5. фебруара 1994. године погинуло је 68 људи од експлозије наводно само једне минобацачке гранате, за шта су оптужени Срби да би, како се показало, било издејствовано повлачење тешког наоружања око Сарајева.

Српска страна је негирала кривицу, тврдећи да је трагедију инсценирала влада у Сарајеву под контролом лидера Странке демократске акције Алије Изетбеговића.

Никада није проведена независна истрага о том нападу, као ни послије експлозије готово на истом мјесту крајем августа 1995. године, која је послужила као покриће за масовне нападе авијације НАТО-а на Републику Српску.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име