За годину дана, лепеза Јованиних декоративних радова проширена је на израду по наруџби декорација за божићне празнике у традиционалном стилу.

Сокочанка Јована Вуковић /24/ већ четири године бави се израдом декоративних предмета неопходних за традиционално обиљежавање крсне славе, Божића, крштења и других породичних славља.

Прву изложбу својих радова припремила је у организацији соколачке Установе за културу „Перо Косорић“ за „Светосавско вече“, што је, како каже за Срну, привукло велику пажњу посјетилаца ове манифестације.

Представила се суграђанима креативним предметима за крсну славу – у складу са традицијом романијског краја – украшеним ситом за славски колач, посудама за славско жито и буклијом, украсним прстеновима за салвете, те предметима украшеним декупаж техником.

Вуковићева се од школских дана истицала као креативна особа са даром за цртање и уређивање простора, али и наглашеном жељом да њен посао не буде ограничен канцеларијом и радним столом.

„Први креативни радови, спој традиције и модерних техника израде, настали су у припреми моје породичне славе Светог Николе, израдом украсних прстенова за салвете. Након похвала, наставила сам да радим и друге декорације по наруџби за родбину и пријатеље“, каже Вуковићева.

За годину дана лепеза њених декоративних радова проширена је на израду по наруџби декорација за божићне празнике у традиционалном стилу.

Ту су и слатке декорације за тортице, украси за кићење сватова, чаша за младенце, поклони и честитке за крштења, рођендане и остале свечаности.

Јована је посао проширила уљепшавањем предмета декупаж техником, израдом свих врста накита, ручно плетеним капама, рукавицима и шаловима за дјецу и одрасле.

Како су сви њени радови, истиче креативна Сокочанка, нашли пут до купца, преко познаника и друштвених мрежа, схватила је да је њен хоби лагано прерастао у посао од којег може да заради.

„Проналазим се у изради креативних радова, волим то, јер са сваком декорацијом долази нова идеја, испуним свој дан нечим лијепим и учиним себе срећном, а и покријем трошкове купљеног материјала и рада“, наводи Вуковићева.

Она је одлучила да отвори пословни простор на Сокоцу у којем ће моћи да све своје производе на једном мјесту понуди заинтересованим купцима.

„Желим своје слободно вријеме да искористим бавећи се креативним радом од којег имам користи и тако обезбиједим себи посао бар на неко вријеме, док не дипломирам на Економском факултету и добијем боље запослење“, истиче Вуковићева.

Другу изложбу својих креативних радова, посвећену женама, Јована планира за 8. март на Сокоцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име