Програмер из Кине нашао је “рупу“ у програму банкомата и искористио је, подигавши више од милион долара.

Банка му је опростила – то прво треба да вам кажемо! Јер, човек је очигледно геније, искористио је пропуст банкомата, за који банка није ни знала да постоји.

Да, звучи као невероватна прича – неко је пронашао начин да натера банкомат да “испљуне“ сав кеш, који има у себи, с тим што ово није невероватна прича, него стваран догађај. Један Кинез је успео да натера банкомат да му исплати седам милиона јуана (преко милион долара) Хуаxиа банке из Кине, користећи невероватну “рупу“ у софтверу.

Софтвер банке није регистровао промене на рачуну корисника на преласку једног дана у други, око поноћи, што је Кину Кишенгу омогућило да повлачи средства практично у недоглед, а да му систем не региструје те износе адекватно. Ипак, да би спречио банкомат да пријављује грешку у систему овај Кинез, иначе програмер, искористио је софтвер банкомата тако да је у њега ставио скрипте, који онемогућавају дојаве о грешкама.

Ова превара трајала је од новембра 2016. све до јануара 2018. године са 1.358 трансакција у вредности од преко милион долара. У јануару је банка некако открила превару и пријавила је надлежнима, који су били затечени каснијом одлуком банке да се повуче из случаја и не тужи корисника.

Хуаxиа Банк је, ваљда због лошег публицитета одлучила да прихвати аргумент Кину Кишенга, који је рекао да је само желео да тестира колико ће моћи да вара банку. Новац је враћен у банку, али су кинеске власти, ипак истерале случај до краја и Кина чека затворска казна од 10 и по година због тога што је пребацио новац на приватан рачун и један мали део уложио у бизнис.

Банка је одбила да даље коментарише случај, објавио је The Verge.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име