Стручни тим Завода за форензичку психијатрију Соколац доставио је Основном суду Бањалука мишљење да би се у наредном периоду требало радити на ресоцијализацији и повратку у локалну заједницу Жељка Стевановића (52) осуђеног због бомбашког напада и убиства возача “Аутопревоза” Боре Топића, ексклузивно сазнаје Српскаинфо.

Потпуно супротна мишљења медицинских стручњака достављена су Основном суду Бањалука када је у питању наставак лечења Стевановића.

Српскаинфо открива да тим вештака из Бањалуке сматра да се Стевановић не налази у задовољавајућој фази медицинске ремисије, док су потпуно супротно мишљење изнели стручњаци из Завода за форензичку психијатрију Соколац.

Вештаци из Бањалуке тако сматрају да Стевановић и даље поседује манифестне елементе психозе, односно сумануте идеје и прогањања. Са друге стране, стручни тим из Завода сматра да је медицински тим када је у питању Стевановић, постигао свој максимум што се тиче медицинске ремисије, те да он више никада неће бити бољи, када је у питању његово психичко стање, пише Српскаинфо.

– Пацијент се труди да све своје задатке обави квалитетно и одговорно – наводи се у једном од закључака стручњака са Сокоца. Суштина налаза који је достављен бањалучком суду је да сви чланови стручног тима Завода сматрају да је код Стевановића постигнута стабилна медицинска ремисија, те да је то максимум код овог пацијента.

Занимљиво је да стручњаци код пуштања Стевановића на слободу виде “многобројне перипетије”, али истовремену додају да би суд у наредном периоду требао радити на томе да се пацијент врати у локалну заједницу.

– Такође, не занемарују се ни чињенице које упућују на многобројне перипетије да се именовани врати у локалну заједницу. Иако је Завод остварио контакте са породицом и Центром за социјални рад Бањалука, ништа се није учинило од стране локалне заједнице када је у питању постизање услова за ресоцијализацију Стевановића и његов безбедан повратак у локалну заједницу. Из наведеног разлога, на колегијуму су се сви једногласно сложили да ми у случају Жељка Стевановића не предлажемо отпуст пацијента из установе већ само констатујемо његово актуелно здравствено стање. С обзиром да нам је достављено мишљење вештака који другачије мисле, на суду је да прихвати једно од два мишљења. Уколико би се прихватило наше мишљење, онда би суд са надлежнима из локалне заједнице, Центром за социјални рад Бањалука и Полицијском управом Бањалука, те породицом, овај предмет у вези Жељка Стевановића требао решавати у правцу исптитивања могућности и препреме терена за његову ресоцијализацију и повратак у локалну заједницу – закључили су из Завода за форензичку психијатрију Соколац.

Одлично обавештени извор Српскаинфо наводи да је суд затражио треће мишљење, које такође долази од вештака са Сокоца, након чега ће бити донесена коначна одлука о пуштању Стевановића на слободу.

Подсетимо, Жељко Стевановић је осуђен у бањалучком Окружном суду 27. јуна 2015. на казну присилног лечења у затвореној установи због убиства возача “Аутопревоза” Боре Топића (55). Стевановић је Топића убио у бомбашком нападу 13. марта 2014. године, на аутобуској станици код Пољопривредне школе у бањалучком насељу Лазарево.

Када је Топић зауставио аутобус на станици Стевановић је кроз предња врата у крило Топића бацио бомбу, која је возача убила на месту. Након напада који је шокирао јавност, Стевановић је побегао и скривао се 36 часова. Ухапшен је у једној од највећих полицијских потјера које памти Бањалука. У потрази је, осим полицајаца и инспектора, те специјално обучених паса за ову намјену, учествовао и хеликоптер.

Живео би ван града

Уколико Основни суд Бањалука донесе одлуку о пуштању на слободу Жељка Стевановића, сазнајемо да би он боравио на локацији изван града. Овај предлог доставили су чланови породице уз коментар “да је Стевановић тренутно као птица затворена у кавезу”.