“Дјецу волите нарочито, јер она су безгрешна као анђели и живе да би нас раздрагала и усрећила; она живе зарад чишћења срдаца наших, као неки путоказ за нас.

Пред понеком мишљу останеш у недоумици, нарочито гледајући гријех људски, па се запиташ: „Треба ли силом побјеђивати, или смиреном љубављу?”

Увијек одлучуј овако: “Побиједићу смиреном љубављу.” Одлучиш ли се тако једном за свагда, цијели свијет ћеш моћи покорити. Смирена љубав је велика сила, од свих најјача, нема јој равне на свијету! Сваког дана и сата, сваког тренутка надгледај самог себе, да ти изглед буде благо лијеп.

Ето, прошао си поред малог дјетета, прошао си љут, са ружном ријечју, са озлојеђеном душом; и ниси можда ни примијетио дијете, али је оно тебе видјело, и лик твој, ружан и зао, можда је остао у његовом слабачком и незаштићеном срдашцу. Ти то не знаш, међутим, можда си већ тиме бацио рђаво сјеме у његову душу, а то сјеме ће можда и порасти, а све стога што се ниси уздржао пред дјететом, јер у себи ниси одгајио пажљиву љубав.

Браћо, не бојте се гријехова људских, волите човјека и у гријеху његовом, јер кад ко воли човјека грешног, то је већ слика Божанске љубави и врхунац је љубави на земљи. Волите све створење Божје и цјелокупно и сваку мрвицу. Сваки листић, сваки зрак Божји волите. Волите животиње, волите биље, волите сваку ствар. Будеш ли волио сваку ствар и тајну ћеш Божју разумјети у стварима.

А схватиш ли је једном, ти ћеш је послије неуморно почети познавати све даље и више, свакодневно. И завољећеш, најзад, сав свијет потпуном и универзалном љубављу.

Животиње волите: њима је Бог дао клицу мисли и тиху радост. Немојте им је нарушавати и реметити, не мучите их, не одузимајте им радост, не противите се мисли Божјој. Човјече, не заноси се, не мисли да си бољи од животиње: оне су безгрешне, а ти, са својим величанством, ти само гнојиш земљу својом појавом, на њој траг свој гнојни остављаш послије себе и то, авај, скоро сваки, сваки између нас!

Дјецу волите нарочито, јер она су безгрешна као анђели и живе да би нас раздрагала и усрећила; она живе зарад чишћења срдаца наших, као неки путоказ за нас. Тешко ономе ко увриједи дијете…”

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име