Европски омладински олимпијски фестивал (ЕYОФ) почиње сутра, а Источно Сарајево и Сарајево ће у периоду његовог трајања бити свјетски туристички центри који ће угостити спортисте из готово 50 земаља свијета.

ЕYОФ је највећи спортски олимпијски фестивал за спортисте доби од 14 до 18 година. У Источно Сарајево и Сарајево ће, осим такмичара, тренера и чланова репрезентација, допутовати и остали страни гости, техничко особље и представници међународних спортских федерација који ће присуствовати борбама.

Хотелијери из Сарајева већ су потврдили да су смјештајни капацитети за вријеме трајања овог фестивала попуњени.

Портпарол ЕYОФ-а 2019, Јована Берибака, изјавила је да ће ЕYОФ свечано бити отворен у недјељу, 10. фебруара, на стадиону “Асим Ферхатовић Хасе”.

У оквиру завршних припрема пред свечано отворење Европског олимпијског фестивала младих обављена је генерална проба паљења Олимпијског пламена, која је показала да систем функционише и након 35 година, од 1984. и одржаних Зимских олимпијских игара у Сарајеву – каже Берибака и додаје да ће част да запали прави олимпијски пламен припасти џудисткињи Лариси Церић, која је уједно и најбоља спортисткиња БиХ.

Јована истиче да ће на ЕYОФ учествовати 911 младих спортиста, у њиховој пратњи биће 530 тренера, осталих чланова тимова и шефова мисија, те више од 400 представника медија.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је рекао да је овај догађај позитиван како за градове који га организују, тако и за Републику Српску, Федерацију БиХ, али и БиХ, јер се тако афирмишу и приказују у позитивном свјетлу у Европи и цијелом свијету.

– ЕYОФ је прилика да се вратимо на сцену организације великих такмичења, посебно у зимским спортовима, по чему је некада БиХ била позната – истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, ова два града су много урадила, и “видљивог и невидљивог” посла, те учинила добре промотивне ствари, у интересу Источног Сарајева и Сарајева, а од Министарства се очекује добра промоција ових градова у свијету.

Вуковић је рекао да ће након ЕYОФ-а остати “добра заоставштина” градовима, јер је доста урађено на инфраструктури, те додао да ће бити искориштено и за промоцију туристичких потенцијала, посебно зимског туризма.

– Успјели смо оставити по страни све оно што није битно за овај пројекат и инсистирати искључиво на спорту, туризму и вриједностима које су важне у 21. вијеку. Плод таквог уважавања је чињеница да имамо ЕYОФ као један од најблиставијих пројеката у послијератној БиХ. Имамо учеснике из 46 земаља, који ће бити на простору ова два града. Један од циљева је био и да промијенимо амбијент и начин посматрања тих земаља према нама – истакао је Вуковић.

Церемонијално затварање Европског омладинског олимпијског фестивала ће бити организовано 15. фебруара испред зграде Градске управе у Источном Сарајеву, гдје ће присутне забављати групе “Ван Гог” и “Милиграм”.

Отварање

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик прихватио је позив градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и Сарајева Абдулаха Скаке да сутра званично отвори Европски омладински олимпијски фестивал.

Додик се захвалио Олимпијском комитету и градоначелницима Источног Сарајева и Сарајева на организацији ове велике спортске манифестације, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Позив за отварање ЕYОФ-а прихватили су и друга два члана Предсједништва, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.