Званично је ступила на снагу употреба новог имена државе Република Сјеверна Македонија за унутрашњу и спољну употребу, након што је грчки парламент ратификовао Протокол о приступању Македоније у чланство НАТО-а.

Ратификацијом Протокола у грчком парламенту, што је био посљедњи корак у рјешавању 27-годишњег спора око уставног имена између Скопља и Атине, званично је ступио на снагу Преспански споразум.

Македонска влада је информисала Интерресорну групу која треба да припреми Национални акциони план за спровођење даљих мјера и активности, а у року од седам дана државне институције, гранични прелази и дипломатско-конзуларна представништва ће поставити табле са новом именом државе.

Употреба новог имена државе треба да буде усаглашена и са Законом о употреби језика, што би значило да ће табле бити исписане и на албанском језику.

Препоруке за промјену табле ће добити и јединице локалне самоуправе, а сектори и службе за односе са јавношћу при државним и јавним институцијама ће добити смјернице за употребу новог уставног имена.

Промјена уставног имена Македоније услиједила је након потписивања Споразума из Преспе и његове ратификације у грчком и македонском парламенту.

Након ријешеног вишедеценијског спора око имена, 29 амбасадора земаља чланица НАТО потписало је 6. фебруара Приступни протокол за учлањење Македоније у Алијансу.