Фондација „Мозаик“ прихватила је пројектни приједлог соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ вриједан 4.000 КМ, а средства ће бити употријебљена за завршетак изградње Планинарског дома „Црвене стијене“ на Романији.

Ово је један од 10 пројеката прихваћених на јавном позиву за програм „Академија одрживости“ чији је циљ да се малим организацијама омогући да изграде партнерство са потенцијаним новим донаторима у њиховим локалним заједницама.

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић рекла је Срни да је ово друштво сачинило пројектни приједлог како би окончало активности на изградњи планинарског дома „Црвене стијене“ на Романији и у оквиру тога организовали манифестацију „Поход на Романију/Велики Лупоглав“.

„Соколачки планинари су у пројектном приједлогу навели да им је потребно 4.000 КМ, а да бисмо добили та средства неопходно је да презентујемо наше активности и у што краћем року сакупимо још 4.000 КМ од појединаца и приватних компанија, да оправдамо технички грант од 1.370 КМ, како би нам из Фондације уплатили остатак од 4.000 КМ“, појаснила је Мијатовићева.

Она је додала да би на тај начин новац наведен у пројектном приједлогу био удвостручен, али и довољан да соколачки планинари заврше планинарски дом на Романији.

Према њеним ријечима, то је вишегодишња жеља чланова друштва да обезбиједе кров над главом за себе и за госте који радо посјећују Романију и желе да бораве на овој планини неколико дана.

„Када буде завршен, овај објекат површине 120 метара квадратних имаће салу, четири собе, туш-кабину и тоалет. Дом смо градили уз подршку општине Соколац, града Источно Сарајево, соколачких приватних предузећа `Огрев`, `Жарсон`, `Чајевић комерц`, те властитим снагама, добровољним радом и планинарским акцијама, све осим кровне конструкције за коју смо обезбиједили дневнице“, навела је Мијатовићева.

Преостало је, каже она, да се постави кров и столарија, за шта су им и потребна средства.

Фондација „Мозаик“, уз подршку ЕУ, објавила је у јануару позив за програм „Академија одрживости“ на који се пријавило 39 организација из БиХ, а за оне које испуне услове предвиђено је укупно 55.000 КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име