Центар за социјални рад Бањалука (ЦСР) утврдио је да чланови породице бомбаша Жељка Стевановића, који је осуђен на присилно лечење због убиства Боре Топића, возача „Аутопревоза”, имају склоност ка идеализацији породичних односа, те да минимизирају тешко душевно стање у којем се налази Стевановић, сазнаје Српскаинфо.

У ЦСР су уједно закључили да, обзиром да нису у могућности опсервирати односе у породици Стевановића, те односе са другим особама у окружењу, нису у могућности ни потврдити односно негирати могућност ризика за повратак Жељка Стевановића у локалну заједницу.

Српскаинфо сазнаје да је рочиште на којем ће се саслушати трећи вештак, и то по наредби суда, померено за март ове године.

Подсетимо, Српскаинфо је недавно открила да је стручни тим Завода за форензичку психијатрију Соколац доставио Основном суду Бањалука мишљење да би се у наредном периоду требало радити на ресоцијализацији и повратку у локалну заједницу Жељка Стевановића (52) осуђеног због бомбашког напада и убиства возача „Аутопревоза” Боре Топића.

Потпуно супротна мишљења медицинских стручњака достављена су Основном суду Бањалука када је у питању наставак лечења Стевановића.

Тим вештака из Бањалуке сматра да се Стевановић не налази у задовољавајућој фази медицинске ремисије, док су потпуно супротно мишљење изнели стручњаци из Завода за форензичку психијатрију Соколац.

Вештаци из Бањалуке тако сматрају да Стевановић и даље поседује манифестне елементе психозе, односно сумануте идеје и прогањања. Са друге стране, стручни тим из Завода сматра да је медицински тим, када је у питању Стевановић, постигао свој максимум што се тиче медицинске ремисије, те да он више никада неће бити бољи, када је у питању његово психичко стање.

– Пацијент се труди да све своје задатке обави квалитетно и одговорно – наводи се у једном од закључака стручњака из Сокоца.

Суштина налаза који је достављен бањалучком суду јесте да сви чланови стручног тима Завода сматрају да је код Стевановића постигнута стабилна медицинска ремисија, а што је „максимум код овог пацијента”.

Занимљиво је да стручњаци код пуштања Стевановића на слободу виде „многобројне перипетије”, али истовремену додају да би суд у наредном периоду требало радити на томе да се пацијент врати у локалну заједницу.

– Такође, не занемарују се ни чињенице које упућују на многобројне перипетије да се именовани врати у локалну заједницу. Иако је Завод остварио контакте са породицом и Центром за социјални рад Бањалука, ништа се није учинило од стране локалне заједнице када је у питању постизање услова за ресоцијализацију Стевановића и његов безбедан повратак у локалну заједницу. Из наведеног разлога, на колегијуму су се сви једногласно сложили да ми у случају Жељка Стевановића не предлажемо отпуст пацијента из установе већ само констатујемо његово актуелно здравствено стање. С обзиром да нам је достављено мишљење вештака који другачије мисле, на суду је да прихвати једно од два мишљења. Уколико би се прихватило наше мишљење, онда би суд са надлежнима из локалне заједнице, Центром за социјални рад Бањалука и Полицијском управом Бањалука, те породицом, овај предмет у вези Жељка Стевановића требао решавати у правцу испитивања могућности и препреме терена за његову ресоцијализацију и повратак у локалну заједницу – закључили су из Завода за форензичку психијатрију Соколац, пише Српскаинфо.

Одлично обавештени извор Српскаинфо наводи да је суд затражио и треће мишљење, које такође долази од вештака из Сокоца, након чега ће бити донесена коначна одлука о пуштању Стевановића на слободу.

Потера

Подсетимо, Жељко Стевановић је осуђен у бањалучком Окружном суду 27. јуна 2015. на казну присилног лечења у затвореној установи због убиства возача „Аутопревоза” Боре Топића (55). Стевановић је Топића убио у бомбашком нападу 13. марта 2014, на аутобуској станици код Пољопривредне школе у бањалучком насељу Лазарево.

Када је Топић зауставио аутобус на станици Стевановић је кроз предња врата у крило Топића бацио бомбу, која је возача убила на месту. Након напада који је шокирао јавност, Стевановић је побегао и скривао се 36 часова. Ухапшен је у једној од највећих полицијских потера које памти Бањалука. У потрази је, осим полицајаца и инспектора, те специјално обучених паса за ову намену, учествовао и хеликоптер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име