Ако се уноси на празан стомак, један нар дневно може да учини чуда за наше здравље, поручују нутриционисти. Муке око чишћења овог ароматичног воћа исплатиће се и тијело ће вам бити захвално, а коса, кожа и зуби љепши.

Црвена, сочна зрнца могу да помогну онима који пате од бола у зглобовима. Разлог за то су антиоксиданти флавоноли, подкласа далеко познатијих флавоноида.

Флавоноли којима обилује нар богати су антиинфламаторним агенсима који смањују отоке који изазивају болове у зглобовима. Посљедица уноса флавонола из нара који ће спријечити упалне процесе биће и чистија кожа и здравији зуби.

Наравно, они који имају проблема са болним зглобовима, а поготово они који узимају терапију треба да се консултују са љекарима како би били сигурни да је безбједно да у свакодневној исхрани имају нар.

Органско једињење пуницинска киселина зове се по нару, прецизније његовом латинском називу Пуница гранатум. Налази се у сјемену овог вођа а међу “специјалним моћима” ове киселине је подстицање циркулације.

То као посљедицу има бољу прокрвљеност коже главе, као и исхрану фоликула длаке због чега коса расте брже, више се сија и јача је.

Редован унос нара може помоћи и у борби са повишеним крвним притиском. Више студија потврдило је да дневни унос око 140 грама сока од овог воћа може да снизи повишен крвни притисак.

Осим што ћете уживати, поручују нутриционисти, једући нар можете се борити и против стреса. Истраживачки тим британског Универзитета краљице Маргарете утврдио је да сок од нара може да смањи ниво хормона кортизола. На тај начин штити се и срце јер је велики број болести срца и крвних судова посљедица дејства тог хормона.