На подручју општине Источно Ново Сарајево прошле године издата су 242 прекршајна налога за погрешно паркирање и наплаћено је више од 7.000 КМ, изјавио је Срни начелник Одјељења комуналне полиције ове локалне заједнице Славиша Слијепчевић.

Слијепчевић истиче да то говори да комунална полиција оправдава свој рад, али се нада и да су грађани свјесни да не смију паркирати возила на тротоаре, јавне зелене површине, пјешачке зоне…

“Људи, уколико уђу у банку или продавницу на неколико минута, а аутомобил паркирају на надозвољено мјесто, сматрају да оно никоме не смета, а то је заправо прекршај. Нашим редовним контролама та ситуација се, ипак, побољшала”, истакао је Слијепчевић.

Он напомиње да на подручју ове општине постоје четири паркинга са наплатом, најављујући да би на прољеће требало да буду постављене рампе, односно да буде аутоматизовано паркирање код Дома здравља Источно Сарајево и зграде “Дејтон”, чиме ће бити онемогућена злоупотреба и избјегавање плаћања кориштења паркинга.

Слијепчевић истиче да је наплата паргинга у ранијем периоду представљала тежак посао, али да се различитим активностима комуналне полиције ситуација промијенила и да на подручју Источног Новог Сарајева постоји довољно паркинг простора.

“У прошлој години паркинг служба је зарадила више од 22.000 КМ плус за мјесечне и годишње карте око 5.000 КМ, што представља пораст од неких 20 одсто. Када буду постављене рампе, требало би да првих 15 минута кориштења паркинга буде бесплатно, а сат ће коштати једну КМ”, додао је он.

Слијепчевић истиче да на подручју општине постоји довољан број контејнера за одлагање смећа, али да грађани немају развијену еколошку свијест и одлажу и кућни и животињски отпад “гдје год им падне на памет”.

Он додаје да је прошле године било пет санкција у вези с тим, али да треба имати у виду да грађани то обично раде у ноћним часовима, изван радног времена комуналне полиције, те да их је немогуће на мјесту догађаја затећи и фотографисати.

“Казне комуналне полиције нису високе и грађани су тога свјесни. Казна за бацање смећа за физичко лице је 50 КМ, за паркирање на тротоаре и зелене површине је 40 КМ, а све остало се може урадити само путем суда, јер по закону Комунална полиција пише минималне казне, иако је распон од 50 КМ до 1.000 КМ”, каже Слијепчевић.

Он је додао да комунална полиција почетком сваке године врши контролу локацијских услова за све објекте који се налазе на општинском земљишту, од рекламних паноа до пословних објеката и сви они морају да са 1. јануаром испуњавају услове за даљи рад.

С тим у вези, протеклих дана су уклоњени киосци једне фирме која није обновила уговор са општином.

“У децембру су упозорени, они нису реаговали у прописаном року и због тога су и уклоњени киосци. Прво смо запечатили киоске и онемогућили им рад, јер нису имали одговарајуће папире, а послије тога дали смо им рок од седам дана да их уклоне и комунална полиција је поступила у складу са законом”, нагласио је Слијепчевић.

Он наводи да је на иницијативу комуналне полиције забрањено извођење кућних љубимаца у парк “Гавирила Принипа”, те да је тај парк сада идеално мјесто за дјецу и њихову игру, а за љубимце је предвиђена друга локација.

Он истиче да је много урађено када је ријеч о санација прекопа и да се сваки прекоп, како јавне зелене површине, тако и асфалтне санира у што краћем року.

Слијепчевић наводи да велики проблем и даље представља крађа шахтова и пропусних решетки, али да у сарадњи са Комуналним предузећем “Рад” покушавају да затворе шахтове.

Он је додао да хватање и уклањање паса луталица на подручју Источног Новог Сарајева није у надлежности комуналне полиције, иако им се грађани често жале и указују на овај проблем.

“Из азила за псе у Источном Старом Граду `Глог` код нас долазе само уторком и то је мало, а друга ствар је што нису опремљени. Моје колеге и ја евидентирамо гдје се пас налази и кажемо локацију, уколико не знају гдје се то налази, ми изађемо са њима и ту престаје сва наша надлежност. У `Глогу` често немају муницију за пушку за успављивање животиња, сајле за хватање су слабе, а мрежу коју користе да ухвате пса, они успију да покидају. Немогуће је на тај начин ухватити пса”, рекао је Слијепчевић.

Слијепчевић каже да су у прошлој години ухваћена 84 пса на подручју ове локалне заједнице наводећи да су успјели уклонили и приватне азиле, јер законски нису били регулисани и нису имали одобрење за рад.

“У бившој касарни `Славиша Вајнер – Чича` било је 35 паса луталица које је један млади пар пронашао на улици и смјестили их у тај простор, који је у непосредној близини студентског дома”, истакао је Слијепчевић.

Он додаје да комунална полиција свакодневно врши надзор у оквиру својих надлежности и да је задовољан тренутном ситуацијим, али да је потребно увијек тежити ка бољем.

Бацање смећа, уништавање зелених површина, сјеча стабала, сматра Слијепчевић не води ничему добром и тиме грађани показују колико су неодговорни према себи и друштву.