Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов положили су данас у Источном Сарајеву вијенац код спомен-плоче некадашњем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да овај руски дипломата није стао у одбрану само српског народа, него се истински залагао за мир у свијету и заштиту интереса Руске Федерације.

– Из захвалности Чуркину данас смо овдје положили вијенце за његов допринос и непристрасан однос према свим факторима у БиХ – рекао је Додик након церемоније полагања вијенаца на спомен-плочу Чуркину у Источном Сарајеву.

Додик је истакао да је основна одлика спољне политике Руске Федерације немијешање у туђе ствари.

Додик је истакао да Срби никада не смију да забораве да је Русија у Савјету безбједности УН уложила вето на резолуцију Велике Британије, којом су Срби неправедно оптужени за наводни геноцид у Сребреници.

-Зато ће Срби остати трајно захвални и Русији и амбасадору Чуркину који је био експониран у име руске државе да направи такав чин, што за нас представља врхунски доказ објективности. Навијачка и осуђујућа политика Велике Британије према Србима није тада била исказана први пут, то се догађа у континуитету. Све оно што чинимо, чинимо покушавајући да очувамо мир у БиХ, без мијешања страног фактора. Наша политика је да се укине функција Високог представника, како би БиХ створила услове да сама дјелује – рекао је Додик и додао да БиХ треба што прије да одговори на питања ЕУ како би се кренуло даље ка европским интеграцијама.

Додик је рекао да све активности око НАТО треба да се зауставе јер то није у интересу српског народа и Републике Српске.

Он је додао да у БиХ има и питања о којима може да се постигне договор, те додаје да се очекује формирање власти на нивоу БиХ у што скоријем року.

Амбасадсор Иванцов рекао је да је Чуркин великан руске дипломатије и истакао да човјек живи онолико колико остаје у сјећању оних који га воле и поштују.

– Чуркиново дјело живи и данас овдје у Источном Сарајеву, што показује и овај догађај. То је свједочанство посебних односа наших народа. Ово разумијевање темељи се на дугим историјским и религијским односима руског и српског народа – рекао је Иванцов.

Руски амбасадор у БиХ је поручио да су само равноправност народа, уз узајамно поштовање и спремност на превладавање конфликата и постизање компромиса , основ за будућност.

Меморијална плоча Чуркину откривена је 6. новембра 2017. године у Источном Сарајеву као знак признања за допринос који је руски дипломата дао одбрани интереса српског народа.

На меморијалној плочи израђеној од црног камена, уз податке и портрет Виталија Чуркина стоји и натпис на руском: “Хвала за руско њет“.

Као стални представник Русије у УН Чуркин је 2015. године блокирао у Савјету безбједности нацрт резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија.

Чуркин је преминуо 20. фебруара 2017. године у Њујорку, а сахрањен 24. фебруара у Москви.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име