Catholic Relief Services (CRS) у сарадњи са општином Соколац у оквиру пројекта ПРО- Будућност (Повјерење, Разумијевање, Одговорност за Будућност) Међународне агенције за међународни развој (USAID) данас је у сали Скупштине општине Соколац организовао Јавно говорење малољетних бораца.

Ријеч је о дебати чија је тема ратни сукоб у периоду од 1992. до 1995. године у Б и Х виђен из угла особа које су у том периоду биле малољетне. Јавни говор под симболичним називом „Моја прича“ пратили су средњошколци СШЦ „Василије Острошки“ из Сокоца.

Синиша Сајевић, испред организације Каритас, нагласио је да је ријеч о радионици која окупља борце независно о етничкој и религијској припадности, који су током ратних дешавања биле малољетне особе. Они разговарају о преживљеним догађајима, као и о данашњем виђењу рата, живота и мира.

– Први пут се одржава овакав тип активности. Због одличне сарадње у протеклом времену, изабрали смо општину Соколац као средину у којој почињу наше активности на ову тему. Група којој смо се обратили данас, али коју ћемо окупљати на нашим наредним састанцима су млади људи, средњошколци, приближног узраста као и јунаци наше приче за вријеме рата. Ово су све животне приче које имају јасну поруку, а то је очвање мира, јер је боље преговарати и двије стотне година, него један дан ратовати, истакао је Сајевић.

Русмир Тиранић, предсједник Удружења малољетних бораца истакао је да је важно младим људима пренијети искуства и поруку да се рат никада не смије поновити.

– Наше удружење је до сада организовало бројна окупљања на којима се разговарало о овим темама у циљу слања поруке младим генерацијама да је рат највеће зло које може задесити једну земљу. Ово је глас људи који су прошли страдања, али који у себи носе поруке мира и истине, поруке новим генерацијама које долазе. Ово је глас мира, јер мир нема алтернативу, нагласио је Тиранић.

Након Сокоца, пројектна радионица „Моја прича“ биће организована у Источном Новом Сарајеву у Културном центру, у уторак, 26. фебруара.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име