Планинарско друштво “Гласинац” је завршило реализацију пројекта “Повратак природи – висовима Романије” организовањем предавања о теми “Историја романијског краја” за своје чланове и њихове младе пријатеље окупљене у Спортској дворани на Сокоцу.

Члан “Гласинца” Жељко Делић је кроз предавање упознао младе о историјско-културном насљеђу романијског краја наводећи занимљиве историјске чињенице о планини Романији и бројним хајдуцима Старини Новаку, Дели Радивоју, Грујици по којима је планина и опјевана од давнина.

Године 1880. приликом градње нове цесте од Подроманије према Рогатици, нађена су култна „Гласиначка колица“ уз неколико бронзаних предмета од великог значаја који се сада налазе се у Археолошком музеју у Бечу. Истакао је чињеницу да су под заштитом Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске су “Гирска” и “Пећина под липом”.

Присутни су се упознали и о културно историјским споменицима, стећцима, сакралним градом. Посјетили су Спомен парк у Сокоцу који је изграђен је 1978. године уз Спомен-костурницу у Сокоцу на којој су исписана имена 969 партизанских бораца погинулих на подручју општине Соколац у Другом свјетском рату.

Члан Културно-умјетничког друштва “Завичај” Слободан Комленовић говорио је о значају његовања и очувања од заборава културне баштине и традиције романијског краја.

Координатор пројекта “Повратак природи – висовима Романије” Мирослав Дивчић, истакао је да је у протеклих шест мјесеци спровођењем овог пројекта друштво оснажило своје капацитете и остварило основни циљ – популарисало планинарство и повећало број младих чланова.

“Реализовали смо више едукација из области планинарства, планинарске оријентације, екологије, маркирали планинарске стазе, набавили опрему и реквизите, организовали више излета и планинарски поход на Велики Лупоглав, угостили бројне пријатеље, склопили нова познанства, промовисали природне потенцијале Романије”, рекао је Дивчић.

Он је навео да је вриједност пројекта 13.785 КМ.

Секретар Планинарског друштва “Гласинац” Вера Мијатовић изразила је задовољство реализацијом пројекта и сарадњом са донаторима.Она је истакла да су се планинари ангажовали на реализацији неколико циљева.

“То је одрживо бављење планинарством у нашој локалној заједници, са акцентом на укључивање младих људи у активности у вези са заштитом животне средине, промоцију културно-историјског насљеђа и планинског туризма”, истакла је Мијатовићева.

Она је нагласила да је у оквиру овог пројекта “Гласинац” припремио и штампао брошуру “Романија зове”, чиме је дат допринос планинарству, туризму, спортистима и гостима који желе посјетити ову општину и планину Романију.

Пројекат “Повратак природи – висовима Романије” трајао је протеклих шест мјесеци, а у склопу Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану /РеЛОаД/, финансира га ЕУ, а спроводи УНДП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име