У четвртак, 21. фебруара 2019. године, одржан је годишњи братски састанак свештенства митрополије Дабро-босанске.

Састанак је одржан у парохијском центру при храму Светог великомученика Георгија у Источном Новом Сарајеву – Миљевићима. Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом информисао је свештенство о стању у Митрополији и позвао свештенство да са стрпљењем и посвећеношћу служи Господу, Цркви и Народу божијем. У извјештајима архијерејских намјесника и свештенства констатовано је да је све већи број исељавања нашег народа, а што ће имати непосредно велике последице по саму митрополију. Истовремено, констатована је све већа градња нових и обнављање старих и старијих храмова и парохијских домова. Ово се тумачи тиме да наш народ кроз градњу нових и обнављање старих храмова жели да очува и појача повезаност са својим огњиштима, мјестима свог поријекла и са својом митрополијом.

Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом говорећи о узроцима и последицама расељавања сугерисао је свештенству да енергичније преузме и социјалну димензију дјеловања у својим локалним зајдницима на начин да буде позитиван партнер локалним заједницама у рјешавању проблема са којима се суочавају њихови парохијани, а у циљу уклањања узрока исељавања.

У наставку засједања Високопреосвећени Господин Митрополит упознао је свештенство о плановима и програмима обиљежавања:

а) 800-годишњице:

1) аутокефалности наше помјесне Српске православне Цркве и

2) креирања наше ДАБАРСКЕ, данас Дабро-босанске митрополије.

б) 500-годишњици Српске Горажданске штампарије.

Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др. Владислав Топаловић, арх. замјеник замољен од Високопреосвећеног Господина митрополита извјестио је епархијско свештенство о наведеним годишњицама, док је протојереј-ставрофор проф. др. Дарко Ђого обавјестио свештенство о 500-годишњем јубилеју Српске Горажданске штампарије.

Утврђени су садржаји и термини обиљежавања ових јубилеја о чему ће свештенство бити детаљно обавјештено.

Високопреосвећени је посебно говорио о изради јубиларног 800-ГОДИШЊЕГ ШЕМАТИЗМА митрополије Дабро-босанске и позвао свештенство да се активно укључи у израду истог.

Посебна тачка дневног реда била је посвећена свештеномученицима и новомученици митрополије Дабро-босанске. У скопу ове тачке дневног реда разговарало се о локалном култу свештеномученика, њиховим житијама и иконама, о ексхумацији њихових часних моштију и постављање у храмове ради поклоњења и слављења. Високопреосвећени Господин Митрополит позвао је свештенство и вјерни народ да направе планове и програме одласка на поклоњење мјесту страдања Свештеномученика митрополита дабробосанског Петра на Велебиту. Конкретно је договорено да се у току 2019. године изврше ексумације светих моштију свештеномученика Велимира (Мијатовића), Марка (Поповића) и других чија су гробна мјеста позната.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име