Иван Ловрић из Аленсбаха у новом видеу који је подијелио на Јутјубу детаљно је изложио властите трошкове живота у Њемачкој, али је навео и колико високи би уопштено могли бити трошкови живота у Њемачкој за било кога ко живи тамо или се жели преселити.

Највећи трошак у Њемачкој, према његовим ријечима, јесте стан. Он плаћа 715 евра за свој стан који има двије спаваће собе и дневни боравак, а у ту цијену су укључени вода и гријање. Иначе, цијене станова у Њемачкој крећу се од 450 евра до 1.500 евра или више, зависно од локације и величине стана.

За смеће плаћа око 14 евра мјесечно или 169 евра годишње. Цијена смећа зависи о броју чланова породице, имате ли био смеће или немате, имате ли само врећу или канту за смеће и колико пута се смеће мјесечно одвози, тако се одвоз смећа плаћа од 7 до 16 или више евра мјесечно.

Иванова породица за струју мјесечно издваја 56 евра. Иначе, каже он, управо на струји могуће је годишње јако пуно новаца уштедјети. Напримјер, Иван је уштедио више од 600 евра због преласка код новог даваоца струје. Уопштено цијене струје се крећу од 20 до 100 евра, зависно о томе имате ли старе или нове апарате који троше мање струје итд.

За интернет и телевизију плаћа се између 15 евра мјесечно, па све до 50 или више евра, зависно о пакету. Иван плаћа од 50 до 60 евра, али с обзиром на то да је искључио опцију њемачке телевизије, ускоро ће плаћати 35 евра само за брзи интернет.

Његова супруга и он користе и два мобилна телефона за која плаћају 50 евра. У то је урачунат 1ГБ интернетског промета у Европи, а у Њемачкој имају неограничен интернет. Иначе, трошак за мобилних телефона може бити од 10 па до 150 евра. За лично осигурање, у што су урачунати он, његова супруга и дјеца, плаћа 65 евра те су с тим осигурани на 100.000 евра.

Аутомобил је велики трошак

Аутомобил је за Иванову породицу велики трошак будући да имају два аутомобила те троше пуно горива за пут до посла и превоз дјеце. За два аутомобила плаћају осигурање 1.300 евра, око 200 евра горива мјесечно, 76 евра пореза те сервис 90 евра за мањи аутомобил и 240 евра годишње за већи аутомобил.

За вртић Иванова породица издваја 90 евра мјесечно плус 40 до 60 евра за ужину јер у њемачким вртићима обично није урачуната храна. Школу за кћерку не плаћа будући да је школа у Њемачкој већином бесплатна. Иначе, трошкови вртића и јаслица могу бити од нула до 300 или више евра. Иван је раније за сина требао плаћати 250 евра јаслице, које су скупље од вртића. Међутим, с обзиром на то да је то било у вријеме када је мање зарађивао, држава га је субвенционисала са 190 евра.

Важно је напоменути да се у Њемачкој плаћа порез на пса који износи 100 до 300 или више евра, овисно о покрајини и броју паса или неких других животиња.
Може се преживјети и с 50 евра за храну

Око 400 еувра Иванова породица потроши на храну, но могуће је преживјети у Њемачкој и с 50 или чак и мање евра. Када је он дошао у Њемачку, није имао пуно новаца, али преживио је цијели мјесец с 34 евра.

За активности у слободно вријеме, попут одласка у кино или на вечеру, издвајају око 150 евра, а за кћерку издвајају 34 евра за тренинг рукомета и 30 евра мјесечно за плес. И док они не троше ништа новаца за јавни пријевоз, аутобус и влак, иначе се за ову услугу плаћа до 100 или више евра.

На крају, рачуница је показала да Иванови мјесечни трошкови боравка у Њемачкој износе 2.323 евра. Ваши трошкови, с друге стране, могли би износити између 700 евра на даље, зависно о томе колико сте штедљиви или растрошни.
Важно је имати циљ

На крају Иван, такође, има и један савјет свима онима који желе доћи у Њемачку, а то је, наиме, да требате имати неки циљ, јер “без циља то не вриједи ништа” те да циљеве себи поставите ниско да се не бисте на крају разочарали.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име