Министарка задужена за европске послове у Влади Француске Натали Лоазо изјавила је да њена земља сматра да Србија има европску перспективу, али наводи да садашње стање ЕУ не омогућава нова придруживања “у задовољавајућим условима”.

– Француска сматра да Србија има европску перспективу. Својом историјом, цивилизацијом и судбином, она је дио Европе – рекла је у интервјуу за “Политику” Лоазо, која данас борави у посјети Београду.

Она је нагласила да је Србија, уз Црну Гору, међу земљама које су највише напредовале на путу ка ЕУ, отварањем 16 од 35 поглавља.

– Али пошто смо ми ваши пријатељи, дужни смо да вам кажемо истину: садашње стање Европске уније не омогућава нова придруживања у задовољавајућим условима – како за саму ЕУ, тако и за нове државе које би јој се придружиле – поручила је Лоазо.

Она је додала да је неопходно реформисати ЕУ и извршити ревизију њеног функционисања.

На питање која област представља главни изазов за Београд у преговорима о приступању с Бриселом, Лоазо каже да постоје два изазова – јачање владавине права и “неопходност рјешавања спора о Косову”.

Она је додала да Француска и ЕУ “одавно позивају Београд и Приштину да нормализују односе како би заједно планирали будућност мира и просперитета”, истичући да Србија подржава дијалог који води ЕУ и да је спремна да да свој пуни допринос.

– Знам колико је за Србију и српски народ то питање осјетљиво. Прошло је двадесет година од краја рата из 1999. и од пресудне је важности за будуће генерације да се тешкоће превазиђу. Знам да је и предсједник Александар Вучић тиме заокупљен и да тражи компромис кроз дијалог – рекла је француска министарка.

Поводом актуелне блокаде у преговорима, она напомиње да дијалог нема алтернативу.

– Не потцјењујемо тешкоће с којима се сусреће тај дијалог од краја 2018, као ни тензије које из њих произлазе. Свако треба да преузме сопствену одговорност. Француска тако позива Приштину да без одлагања укине таксе од 100 одсто које је одлучила да наметне на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Не може бити дијалога без минимума повјерења између страна – напоменула је Лоазо.

Када је ријеч о јачању владавине права, каже да је свјесна осјетљивости реформи у тој области, наводећи да те реформе захтијевају посвећени рад, укључујући рад са цивилним друштвом.

– Жеља за прикључивање Европској унији подразумијева да буду предузете све мјере како би се, на примјер, гарантовали, по слову закона и у пракси, слобода медија, независна правосудна власт, заштита личних података, ефикасна борба против корупције и организованог криминала. То је у самој сржи вриједности Европске уније – нагласила је Лоазо.

Додала да је Француска уз Србију како би јој у томе пружила помоћ.

– Француска то већ чини у више области, посебно у области реформе јавне управе -нагласила је Лоазо.

“Нема смисла одређивати датум придруживања”

Упитана који је реалан период за Србију да се прикључи ЕУ, рекла је да “нема смисла да се одређује неки датум, а да се не зна да ли ће Европска унија бити спремна и када ће Србија бити спремна”.

Подсјетивши да се ЕУ суочава са изласком Велике Британије, Лоазо је рекла да треба изнова изградити ту унију како би она била јача и способнија да се суочи са изазовима у деценијама које долазе.

– Ова реформа треба да се разумије и као прилика за Србију, којој је у интересу да Европа буде јака. Неопходно је такође да Србија изврши све неопходне реформе како би преузела правне тековине Европске уније – поручила је Лоазо.

Она је оцјенила да је Србија већ постигла веома позитивне кораке у погледу економских реформи кроз смањење задужености и јавног дефицита, стабилност динара, атрактивности земље за страна улагања.

Ови резултати су били могући захваљујући тешким и понекад болним реформама за грађане Србије, свјесна сам тога, али оне ће донијети своје плодове у будућности. Реформе су такође неопходне за државе чланице, ми их такође спроводимо – указала је Лоазо.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име