Данас је у сали за сједнице Скупштине општине Соколац, одржан састанак са произвођачима кромпира гдје је фирма „Агробел“ д.о.о Лакташи, представила своје услове за призводњу кромпира произвођачима са подручја Сокоца и Рогатице.

Произвођачи су упознати са могућностима производње за ову годину. Представљен је план у којем се нуди сјеменски материјал, заштита и ђубриво који ће они рефундирати у финалном производу, односно у меркантилном кромпиру на крају сезоне и на тај начин ће им се омогућити лакша производња са пуно мање издатака.

Представник фирме „Агробел“ д.о.о Лакташи Бошко Шушњар, рекао је да је у сарадњи са фабриком „Сребреничанка“ са којом послују, планирано да у наредном периоду прошире дјелатности и на друге пољопривредне културе.

– Ми смо фирма која је од ове године ангажована од стране фабрике „Сребреничанка“д.о.о, на производњи меркантилног кромпира. Данас смо организовали овај скуп са произвођачима кромпира из Сокоца и Рогатице да их упознамо са могућностима производње кромпира планираних за ову сезону. Нашом понудом коју смо представили, произвођачима кромпира нуди се могућност лакше производње, мислећи на финансије, а на крају ће опет моћи да пласирају свој финални производ – рекао је Бошко Шушњар, представник фирме „Агробел“ д.о.о. Лакташи.

Састанку је присуствовала и руководилац соколачке Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Јелена Мићић.

– Данас смо имали састанак са произвођачима кромпира. Оно што испред канцеларије можемо рећи, је да пратимо сам ток производње. Циљ нам је да им обезбједимо сигурно тржиште, односно пласман који је у свему овоме и најбитнији. Све ново што се појави на тржишту, ми се трудимо да их информишемо, а на крају њихова је одлука да одлуче шта је најбоље за њих. Ако се оствари једна добра сарадња биће на обострано задовољство свих нас. У сваком случају производња кромпира за Сарајевско-романијску регију је јако битна. Постоји традиција о бављењу производњом кромпира, а имамо и изузетне природне ресурсе за производњу и трудићемо се да у наредном периоду још боље организујемо пољопривредне произвођаче да они имају један заједнички наступ на тржишту, гдје ће много лакше да дођу до самог пласмана и да буду препознатљиви, казала је Мићић.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручна јединица Соколац дјелује у 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име