Скупштина Борачке организације општине Соколац, данас је одржала четврту редовну сједницу на којој је усвојена одлука о расписивању и провођењу избора у ОБО Соколац. Такође је разматран и усвојен Извјештај о раду Борачке организације за 2018. годину, те Оперативни план рада поменуте организације за текућу годину.

У финансијском извјештају за протеклу годину средства предвиђена буџетом Општине за редован износ пословања износила су 65 000 КМ, те 80 000 марака за допунска права. Према ријечима предсједника Регионалног одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије и предсједника Скупштине Борачке организације Соколац Жељка Лалића, Соколац је једна од три општине која има Одлуку о допунским правима, али посљедњих година нажалост та средства нису довољна нарочито јер се сва исплаћују на име лијечења и трошкова сахране.

– Поражавајућа је чињеница да је само до почетка ове године на подручју наше општине било преко 40 смртних случајева. У деведесет одсто случајева је ријеч о борцима, породицама погинулих бораца или категорија које представљамо. То је разлог зашто су утрошена средства износила преко 80 000 марака тако да смо ребалансом морали да регулишемо та средства која су комисијом донесена. Имамо много захтјева и новчаних трошкова али нико неће остати без својих права и све ће бити исплаћено, јер је то наша дужност према борцима – навео је Лалић.

На Дневном реду се нашла и Одлука о расписивању и провођењу избора у Борачкој организацији у Сокоцу.

– У складу са одлуком Републичке борачке организације, коју је донијела Скупштина, ово су наши редовни избори. Избори на нивоу општине и регије требало би да се проведу до десетог маја како би се на вријеме доставила имена делегата за републичку скупштину која би се најкасније одржала десетог јуна и на којој би били изабрани нови органи на нивоу Борачке организације РС– додао је за новинаре Лалић.

Сједници Борачке организације присуствовао је и начелник општине Соколац Милован Бјелица који је навео да локална власт сарађује са Борачком организацијом током цијеле године. Сарадња се највише односи на рјешавање интереса и обавеза према припадницима организације посебно када је ријеч о додатним правима бораца. Присутнима је рекао да је ово организација у оквиру које мора да се поступа одговорно на првом мјесту према самој организацији, тековинама те води рачуна о „језгру“ на којем су темељи Српске.