Ракета с капсулом за људску посаду, коју је изградила приватна компанија „Спејс Икс“, лансирана је на пробни лет до Међународне свемирске станице. Планирано је да у јулу „Спејс Икс“ превезе америчке астронауте до станице, чиме би се прекинула зависност америчког свемирског програма од Русије.

Ракета „Фалкон 9“ и свемирска капсула „Спејс Икс“ под називом „Кру дрегон“ лансиране су усред ноћи из Насиног свемирског центра „Кенеди“ на Флориди. Сваки тренутак лансирања напето је пратио оснивач и власник програма „Спејс Икс“, проналазач и милијардер Илон Маск, коме је Наса пружила подршку и помоћ у развијању програма.

„Човечанство је са ове лансирне платформе кренуло и слетело на Месец. То је био највећи тренутак у историји, и хвала вам што сте нам омогућили да узлетимо са исте платформе. Надам се да ћемо се ускоро вратити на Месец, то нам је први циљ. Стална база на Месецу и слање људске посаде на Марс“, нагласио је Маск.

Капсула са лутком уместо посаде би до Међународне свемирске станице требало да стигне у недељу. Пробни лет даће податке о раду ракете „Фалкон 9“ и „Спејс Икс“ „Кру дрегона“, земаљских система и других операција, да би у јулу могла да превезе америчке астронауте до Међународне свемирске станице, чиме се Америка враћа у свемирски програм прекинут 2011. гашењем мисија „Спејс шатла“.