Многи су завољели спанаћ захваљујући Морнару Попају, неустрашивом цртаном јунаку који је обиљежио дјетињство многих генерација.

Ова намирница требало би чешће да се нађе у нашем јеловнику јер је извор здравља. Спанаћ је изузетно богат протеинима, фолном киселином, магнезијумом, витаминима, калцијумом, калијумом, фосфором и гвожђем због чега се посебно препоручује анемичним особама.

Само 180 грама куваног спанаћа садржи више од 1.000 процената препоручене дневне количине витамина К и 377 одсто витамина А. Ова врста поврћа такође обилује флавоноидима и каротеноидима који имају противупално и антиоксидантно дејство.

Спанаћ је извор витамина Ц и Е, бетакаротена, мангана, цинка и селена. Свакодневно конзумирање овог поврћа препоручује се особама обољелим од остеопорозе, а због калијума и женама које улазе у менопаузу.

Спанаћ подстиче пробаву и спречава затвор, помаже при мршављењу, позитивно утиче на ниво шећера у крви и побољшава функцију мозга.

Због богатих састојака, најбоље је да га једете у сировом стању као додатак салатама или га само кратко кувајте. Једно од најважнијих правила јесте да се већ припремљени спанаћ накнадно не подгријава.