Шкотски и велшки парламент одбацили су данас споразум о „Брегзиту“ који је испословала британска Влада са Бриселом, што је први пут да су посланици двије скупштине гласали практично истовремено.

На референдуму 2016. године Брегзит“ је подржало 52 одсто гласача у односу на 48 одсто колико је било против што је довело до одређеног раскола у земљи. Енглеска и Велс гласали су за „Брегзит“, док је већина у Шкотској и Сјеверној Ирској гласала да остане унутар блока.

Од тада, и Владе Шкотске и Велса тврде да су игнорисане у плановима премијера Терезе Меј у вези са „Брегзитом“, што је Лондон одбацио. Они су забринути због економских посљедица „Брегзита“ и данашње гласање, иако нема обавезујући карактер, представља формализацију њиховог политичког противљења.

– Споразум премијера изазваће трајну и велику штету у смислу радних мјеста, животног стандарда и јавних служби као што су систем здравства и због тога га треба одбацити – рекао је министар у Влади Шкотске Мајкл Расел.

Он је додао да Влада у Лондону, такође, треба да прекине да уцјењује британски парламент „катастрофалним исходом у случају без споразума“ што користи да присили посланике да прихвате овај „веома штетан план“.

Процес доношења политичких одлука у Британији је прилично раздијељен иако британски парламент, односно Вестминстер има посљедњу ријеч када се ради о „Брегзиту“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име