Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева обиљежен је данас у дворишту Основне школе /ОШ/ „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, гдје је положено цвијеће на спомен-обиљежју убијеној дјеци, служен парастос и одржан историјски час.

Вијенце су положили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директор ОШ „Свети Сава“ Данијела Мрда и чланови породица погинуле дјеце.

Након полагања цвијећа на спомен-обиљежје и парастоса наставник историје у ОШ „Свети Сава“ Миљан Максимовић одржао је час историје.

Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, а дјеца из ОШ „Свети Сава“ одржала су пригодан програм.

Обиљежавању овог датума присуствовали су и посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, политички и јавни званичници Републике Српске и града Источно Сарајево и његових шест општина, ђаци, професори, чланови породица страдале дјеце и грађани Источног Сарајева.

На данашњи дан 11. марта 1995. године, за вријеме примирја, снајперским хицима убијене су ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом.

На списку Центра за истраживање ратних злочина, који, нажалост, још није коначан за сада се налази 118 имена убијене дјеце Српског Сарајева, а на простору цијеле Републике Српске страдало их је 475.

До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

Спомен-обиљежје убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра прошле године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ „Свети Сава“ Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име