Фото: Соколац-срце Романије

Припадници Ватрогасног одјељења Соколац угасили су за један дан седам пожара на подручју општине Соколац у којима је, осим суве траве и ниског растиња, горјела и шума на локалитетима Талине и Прељубовићи.

Технички директор Шумског газдинства /ШГ/ “Романија” Страхиња Башевић рекао је Срни да је у јучерашњим пожарима на Талинама и Прељубовићима ватра захватила рубове шуме, на које се проширила са запаљене суве траве на приватним посједима.

Према његовим ријечима, већа штета спријечена је брзом интервенцијом ватрогасаца и радника ШГ “Романија”.

Командир Ватрогасног одјељења Соколац Миле Шарац рекао је Срни да је у дијелу села Прељубовићи ватра запријетила кућама и да су скоро пет часова ватру гасили четири ватрогасца, радници соколачког Шумског газдинства и мјештани.

Шарац је нагласио да је спасена висока шума и на локалитету Талина у близини градског насеља Соколац, захваљујући интервенцији шест ватрогасаца, три радника ШГ “Романија” и четири мјештанина.

Према његовим ријечима, ватра са запаљене суве траве запријетила је и кућама Мачара у дијелу насеља Балтићи, те Фабрици тепиха “Фатес” у насељу Ћилимара, те неколико објеката у насељу Подроманија, гдје је сува трава горјела на површини од више од 10 хектара.

Командир Ватрогасног одјељења Соколац рекао је да су јуче угашени и пожари у селу Бандин Оџак и у Новом Селу, гдје је ватра захватила далеководни стуб.

“Осим седам пожара гдје смо интервенисали имали смо још толико позива гдје нисмо могли изаћи на терен, али смо савјетима и препорукама помагали мјештанима да угасе ватру и, на сву срећу, успијевали смо”, навео је Шарац.

Из Ватрогасног одјељења Соколац апелују да их грађани на вријеме позову уколико имају потребу да запале веће количине отпада приликом прољећног чишћења имања како би им помогли присуством или савјетима да се ватра не шири на оближње објекте и шуму, што би нанијело велику штету заједници.

Према информацијама из Подручног одјељења Цивилне заштите Соколац, јуче је на подручју седам општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије евидентирано 25 пожара, седам на подручју Сокоца, четири на подручју Пала, по три на подручју Рогатице и Фоче, два на на подручју Источног Новог Сарајева, по један на Хан Пијеску и у Вишеграду.