Наш народ од давнина верује да дани у недељи нису исти, па тако има срећних и несрећних, добрих и лоших, оних када треба избегавати одређене послове и оних када не ваља подићи ништа “теже од кашике”.

Тако су и људима рођеним на одређене дане почеле да се приписују одређене особине. Ево шта према српским народним веровањима, дан рођења говори о вашем животу:

Понедељак

Понедељак је први дан у недељи и сматра се уједно и најсрећнијим. Kаже се да ће дете које се роди у понедељак имати дуг и успешан живот.

Уторак

Други дан у недељи сматра се најнесрећнијим даном, па и људи рођени тада неће имати лак живот. На овај дан не ваља отпочињати никакав рад, јер је баксузан, па ће и посао ићи по злу и неће се добро завршити.

Среда

Овог дана се могу отпочињати послови и кретати на пут. Верује се да ће бебе рођене овог дана бити напредне и здраве. Дете које прохода у среду биће срећно и богато.

Четвртак

За четвртак се каже да је срећан дан. У народу постоји ова изрека: “Сви су дани добри, а четвртак понајбољи.” Веома је добро, каже веровање, да се дете роди на овако срећан дан јер ће онда оно и у животу бити срећно и успешно.

Петак

Петак је, према народном веровању, један од несрећних дана. У неким крајевима Србије, сматра се да је овај дан “нечист” и погодан да се дође у додир са “демонским силама”. Зато се и каже, када некоме лоше иде у животу, да му је дошао “црни петак”. И дете рођено у петак, верује се у нашем народу, неће имати среће у животу.

Субота

Субота је дан посвећена мртвима и тада се излази на гробље, праве даће и пале свеће. На овај дан човек треба да буде опрезан да му се не деси какво зло.

Веровање каже да ће дете рођено у суботу бити необично и да људи рођени на овај дан имају способност да науче немушти језик и да тако разговарају са животињама. Биће то маштовити и интересантни људи којима ће се привиђати свакакве “караконџуле”.

Недеља

Недеља је дан одмора. Човек рођен у недељу биће изузетно срећно, верује се, и живеће “господски” тј. често ће се и много одмарати (сваки дан ће му бити као недеља). За срећног човека се каже: “Мајка га родила у белу недељу.”