Фото: Бојана Арбиња

Данашња, Друга ванредна сједница Скупштине општине Соколац, окупила је одборнике који су расправљали о двије тачке дневног реда, те једној допунској одлуци. Расправа се водила око приједлога Одлуке о измјенама Одлуке о задужењу општине Соколац емисијом обвезница, приједлогу Одлуке о измјенама Одлуке о првој мисији обвезница јавном понудом, те о Програму расподјеле средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2019. години. За прве двије тачке гласало је дванаест одборника, четири су била против, а један уздржан.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је дио поменутих средстава усмјерен за измирење обавеза према добављачима из претходног периода, а разлика средстава у току грејс периода ће се користити за плаћање преосталих приспјелих обевеза.

Фото: Бојана Арбиња

– Измирили смо све кредитне обавезе према НЛБ Развојној банци, а када је ријеч о исплати кредита Новој банци, планирано је да то учинимо у току грејс периода од три године, уз консултације са надлежним министарством. Дио ових кредитних обавеза измирен је на основу првог дијела емисије обвезница, навео је Бјелица.

Коментаришући Одлуку о усвајању Програма кориштења средстава на основу продаје шумских дрвних сортимената у текућој години, коју је опозиција дјелимично подржала Бјелица је образложио да је одлука донесена у складу са законом, те да је пропраћена свом потребном пројектном документацијом.

– Неслагања је било око тачки које се тичу одржавања друмског саобраћаја, расхода за услуге зимске службе, те питања измирења обавеза из ранијег периода, рекао је Бјелица.

Опозиција се није сложила са предложеним одлукама, док су били уздржани приликом гласања о Програму кориштења средстава на основу продаје шумских дрвних сортимената у 2019.години. Испред клуба одборника СНСД-а Мирко Чоловић, рекао је да је доспјели новац требало искористити за инфраструктурне пројекте, што је у овом случају изостало.

Фото: Бојана Арбиња

– Немамо повјерења у намјере владајуће већине. Не знамо на шта се односе измирене обавезе, а свједоци смо да општина Соколац од тих средстава није имала користи. Изостала су улагања у инфраструктурне пројекте који су нопходни нашој локалној заједници. Били смо уздржани приликом гласања о Програму расподјеле средстава од продаје шумских дрвних сортимената. Сагласни смо били око одлуке о издацима за Пројекат снабдијевања водом и рјешавање проблема канализационе мреже у општини Соколац. То је питање које владајућа коалиција провлачи још од доласка на власт. Надам се да ће ово питање коначно бити ријешено, казао је Чоловић.

У изјави за медије, Чоловић је изразио неслагање око појединих одлука, рекавши да ће од надлежних министарстава тражити документацију на основу које су добијене поједине сагласности.

– Од Министарства финансија Републике Српске и од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде ћемо захтијевати да се расположива средства могу дати на располагање само на основу комплетне документације о пројектима који би помогли развој општине Соколац, казао је Чоловић.

Начелник Сокоца Милован Бјелица је подсјетио да су, и поред нслагања опозиције, све одлуке подржане комотном скупштинском већином, те да је пословање општине Соколац позитивно оцјењено од стране Министарства финансија и ревизорске службе.

Планирана намјенска средства у буџету општине Соколац од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2019.години износиће око 1.500.00,00 КМ.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.