Финска полиција раскринкала је ланац злостављача дјеце у којем су осумњичени снимали сексуално злостављање дјечака узраста од шест до петнаест година у Финској, а затим слали и размјењивали материјал на интернету, саопштено је из финског Државног истражног бироа.

Главни истражилац Сана Спрингаре изјавила је да је истрага проширена на 17 западних земаља, од којих су већина европске државе.

Истражиоци су саопштили да су петорица мушкараца ухапшена под сумњом да су злостављали и силовали дјечаке узраста од шест до петнаест година, којима су понекад давали седативе, у периоду од 2004. до 2018. године.

– Најблажи облик злостављања у Финској било је показивање порнографског садржаја дјетету, док је најтежи било десеточасовно силовање дрогираног дјетета – рекла је Спрингареова.

Из полиције је саопштено да се сматра да је главни осумњичени предводио остале у снимању садржаја који су дистрибуирали на међународном нивоу, а понекад и уживо на интернету, како би у замјену добили сличан материјал из других земаља.

Истражни тим наводи да се међу илегалним материјалом из иностранства налази и снимак убиства једног дјетета током злостављања.

Спрингареова није жељела да изнесе детаље о осумњиченима нити о мјестима гдје су почињени злочини, како би заштитила приватност жртава.

Полиција ће случај предати тужиоцу, који ће одлучити да ли ће подићи оптужницу против осумњичених.