Фото: Катера

Чланови психолошке секције ЈУ “Средњошколски центар Источна Илиџа“ дужи низ година уз помоћ школског психолога и предметног професора преносе стечена знања својим друговима и другарицама у одјељењима, кроз разговор и радионицу, користећи наставни материјал.

Овај вид едукације показао се као веома успјешан што кроз своје знање показују ученици који се сада едукују као и генерације ученика који су сада већ студенти, а којима смо у средњој школи дали могућност да кроз овај вид едукација развију вјештине комуникације, ослободe се треме од јавног наступа, стекну искуства у припреми саме презентације, науче истражити задату тему, користити савремену технологију и сл.

Вршњачка едукација је појам којим означавамо облик едукације, гдје обучени и едуковани појединци предузимају неформалне и организоване акције, како би својим вршњацима пренијели одређено знање објаснили појмове или промијенили неку врсту понашања.

Вршњаци имају велики утицај једни на друге, те је сасвим извјесно да ће едукација од стране вршњака значајно утицати на то које ће вриједности, ставове и стилове понашања млада особа усвојити, а то важи и за ризично и за сигурно понашање.

Радионице које су ученици реализовали у протеклом периоду су: Бештија за протјеривање, Ријалити програми, Наргила, Беба бити или не бити, Вршњачко насиље, Ненасилна комуникација, ЈА-поруке, Конфликти и рјешавање конфликтиних ситуација.

Ученици који су обучени за едукацију су Марко Крављача, Теодор Мајмуновић, Урош Боровчанин, Анамарија Шикуљак, Дијана Кујача и Саша Солдар.