Фото: ЕПА

Сјеверна Кореја затражила је данас истрагу о упаду у њену амбасаду у Шпанији у фебруару, истакавши да је то био “тежак терористички чин” и акт изнуде којим је прекршено међународно право.

Инцидент се догодио уочи другог самита америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна, у Ханоју 27. и 28. фебруара.

Мистериозна десеточлана група која тражи свргавање Кимовог режима преузела је одговорност за упад у амбасаду Сјеверне Кореје у Мадриду, пренијела је агенција АП.

Званични сјевернокорејски медији пренијели су да је портпарол министарства спољних послова рекао да је незаконито упадање и окупација дипломатске мисије и чин изнуде тешко кршење државног суверенитета и флагрантно кршење међународног права и да се”овај чин не смије толерисати”.

Портпарол тврди да је наоружана група мучила особље амбасаде и украла уређаје за комуникацију.

Детаљи о том инциденту су испливали у јавност када је шпански судија прошле седмице скинуо ознаку тајности са случаја, који се догодио 22. фебруара.

Амерички званичници су рекли да је ријеч о групи Чеолима цивилна одбрана, не много познатој организација која је недавно позвала на међународну солидарност у борби против сјевернокорејске владе.

Шпанија је издала најмање двије међународне потјернице за припадницима те организације, навела је америчка агенција.