Владајућа Партија правде и развоја (АКП) Реџепа Тајипа Ердогана освојила је највећи број градоначелничких мјеста у Турској. Ипак, у престоници Анкари је изгубила, а опозиција тврди да и у Истанбулу има предност.

Турски медији навели су да је кандидат Републиканске народне партије Мансур Јавас однио побједу у Анкари.

У највећем турском граду Истанбулу још се не зна побједник. Обје стране, и АКП и Републиканска народна партија прогласиле су побједу.

Екрем Имамоглу, кандидат опозиције, рекао је да води за 28.000 гласова, док АКП наводи да њихов кандидат и бивши премијер Бинали Јилдирим има 4.000 гласова више. Оба кандидата су, иначе, освојила више од четири милиона гласова.

Републиканска народна партија тврди да води и у Измиру, трећем граду по величини у Турској.

Избори су одржани у вријеме економске кризе и сматрају се референдумом за владавину Реџепа Тајипа Ердогана, оцјењује Би-Би-Си.

Упркос поразу у Анкари, Ердоганова партија води у већини турских градова на основу пребројаних 90 одсто гласова.

Више од 57 милиона људи имало је право гласа. Ердоган је поручио да су избори важни за опстанак државе која се бори са економском кризом.

Синоћ је рекао и да је његова партија задала ударац онима који су „покушали Турску да баце на кољена“.

– Придобили смо срца људи тамо гдје смо однијели побједу, али нисмо били довољно успјешни у мјестима гдје смо изгубили – рекао је Ердоган.

Турско министарство унутрашњих послова је потврдило четири смртна случаја, док медији извјештавају о низу инцидената, укључујући и неколико убадања ножем, преноси Политико.