Фото: Политика

На изборној скупштина Српске академија наука и уметности /САНУ/ данас у Београду биће изабрани предсједник, два потпредсједника и генерални секретар те националне институције.

За предсједника САНУ предложен је Владимир С. Костић, који је и сада на челу те институције, а за генералног секретара Марко Анђелковић, објављено је на сајту САНУ.

За потпредсједника САНУ, од реда чланова Одјељења за математику, физику и гео-науке, Одјељења хемијских и биолошких наука, Одјељења техничких наука и Одјељења медицинских наука, предложен је академик Зоран В. Поповић.

За потпредсједника САНУ од реда чланова Одјељења језика и књижевности, Одјељења друштвених наука, Одјељења историјских наука и Одјељења ликовне и музичке умјетности предложен је Љубомир Максимовић.

На коференцији за новинаре 19. марта, Костић је изложио приједлог плана рада САНУ за наредни четворогодишњи период, истакавши да Академија треба да настави да несмањеним интензитетом дјелује низом идентитетских пројеката.

Он је рекао и да ће активности САНУ и даље укључивати дугорочан рад на кључним националним пројектима, уз критично праћење актуелног стања, превасходно у образовању, науци и умјетности.

“Посебан нагласак биће на продубљивању већ постојеће сарадње са међународним и домаћим институцијама, али и дијалогу са млађим генерацијама”, рекао је он.

Изборна скупштина САНУ почеће у 11.00 часова.