На данашњој ванредној сједници Скупштине општине Градишка пред одборницима ће се наћи приједлог одлуке о конституисању градских органа, којом ће бити конституисани Скупштина града и градоначелник.

На дневном реду су и приједлог о измјенама Статута општине Градишка, приједлог о измјенама и допунама Пословника о раду Скупштине општине Градишка као и приједлог одлуке о формирању стручне службе Скупштине града.

Процедура за добијање статуса града започета је на сједници локалног парламента у фебруару 2017. године.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић изјавио је да ће на сједници локалног парламента бити донесене одлуке на основу којих ће Градишка и званично постати град и истакао да ће нови статус бити веома значајан за њене становнике.

– Биће створене претпоставке да Градишка постане чланица бројних удружења средњоевропских градова, али и могућности за лакше добијање грантова од Европске комисије, развојних агенција земаља чланица ЕУ и бројних фондова, што треба искористити за даљи развој инфрастуктуре и привреде – каже Аџић.

Према његовим ријечима, статус града треба да подстакне локалну власт да још више ради на инфрастуктурном и привредном развоју Градишке.

– Желимо да градимо инфрастуктуру и нове садржаје, да би Градишка за 15-ак година добила обрисе модерног града, на понос свих њених грађана. За то су потребна огромна средства, а ми смо свјесни стања у нашем буџету, због чега смо се опредијелили да у комуникацији са европским развојним агенцијма, Европском комисијом и другим донаторима тражимо грантовска средства за даљи развој града – истакао је Аџић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 14. марта Закон о граду Градишка којим се уређују подручје, надлежности, органи и финансирање тог града, те Закон о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске ради његовог усклађивања са Законом о граду Градишка.

Друга ванредна сједница Скупштине општине Градишка биће одржана са почетком у девет часова.