Планинарско друштво „Гласинац“ из Сокоца намјерава да ове године, када обиљежава деценију постојања, заврши изградњу планинарског дома „Црвене стијене“ на локалитету Надроманија и отвори га за посјетиоце.

Члан Управног одбора Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослав Дивчић рекао је Срни да је, према плану активности, у 2019. предвиђено маркирање нових стаза и обнављање постојећих.

Говорећи о раду у прошлој години, он је навео да су сви планинари на свој начин допринијели да ово друштво и Романија буду препознатљиви у БиХ и окружењу, иако се налази у непосредној близини туристичких дивова као што су Јахорина, Бјелашница и Требевић.

„Са задовољством можемо рећи да је у прошлој години Романију посјетило више од 2.000 грађана“, каже Дивчић.

Он је посебну захвалност изразио члановима овог друштва који су мјесецима добровољним раднима акцијама учествовали у зидању и постављању кровне конструкције планинарског дома.

Дивчић је навео да је Друштво у изградњу планинарског дома ушло захваљујући средствима општине Соколац, града Источно Сарајево, шумских газдинстава „Романија“ Соколац и „Височник“ Хан Пијесак, те приватних предузећа „Огрев“, „Жарсон“ и „Чајевић комерц“ из Сокоца.

Планинари „Гласинца“ ће у овој години организовати Четврти прољећни поход на Романију, такмичење у планинарској оријентацији „8. Меморијал Свјетлана Цеца Комленовић“, планинарски слет „стазе пријатељства“ и излете на десетак познатих локалитета на подручју ове општине и исто толико на највише врхове планина широм БиХ.

Дивчић је нагласио да ће соколачки планинари учествовати на педесетак слетова и других активности планираних у календару Планинарског савеза Републике Српске за ову годину.

Соколачки планинари оцијенили су на годишњој скупштини Друштва, која је одржана синоћ, да је прошла година била једна од најуспјешнијих од оснивања, да су њихови чланови учествовали на свим значајнијим планинарским манифестацијама у Српској, БиХ и Србији и реализовали пројекат УНДП-а „Повратак природи – висовима Романије“ вриједан више од 12.000 КМ.

Члан „Гласинца“ Стефан Бајагић освојио је лани Маглић, Трем, Миџор, учествовао на божићном походу на Ртањ и посјетио Кајмакчалан, а Слободан Комленовић добио је признање Планинарског савеза Републике Српске за допринос развоју планинарства.